Vakumla Kürtaj Ankara
Kürtaj, cerrahi olarak gerçekleştirilen, tıbbi düşük işlemidir. Halk arasında çocuk aldırma olarak da bilinmektedir. İstenmeyen gebelik veya sağlıksız gebelik gibi durumlarda uygulanabilir. Düşük sonrasında, rahim içinin temizlenmesi işlemi de, kürtaj olarak değerlendirilmektedir. Kelime anlamı “kazıma” olan kürtaj, birden fazla yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan en sık tercih edileni, vakumla kürtaj yöntemidir. Vakumla kürtaj operasyonu, rahme ters basınçla aspirasyon uygulanarak gerçekleştirilir. Bu sayede, fetüsün rahim içerisinden tahliyesi gerçekleştirilir. Yazımızın devamında vakumla kürtaj hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Vakumla kürtaj uygulaması için Op. Dr. Meltem Aksu’nun Ankara’da bulunan kliniği ile iletişime geçerek; randevu oluşturabilirsiniz.
Kürtaj Nedir?
Gebeliğin sonlandırılması işlemi, kürtaj olarak tanımlanmaktadır. Kürtaj operasyonu ile rahim içerisindeki embriyo veya cenin, cerrahi müdahale ile çıkartılmaktadır. Ülkemizde belirli yasal düzenlemelere bağlı olarak kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir. 24 Mayıs 1983 tarihli, Aile Planlaması Kanunu’na göre, Türkiye’de kürtaj işlemi, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Evli olmayan kadınlarda bu işlem için kadının rızası yeterlidir. Evli olup kürtaj yaptırmak isteten kadınlarda ise, eş rızası şartı aranmaktadır. Evli kadınlarda, çiftin onayı ile kürtaj işlemi gerçekleştirilir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kelime anlamı “kazıma” olan kürtaj, birden fazla operasyon yöntemi ile gerçekleştirilebilir. Kürtaja ismini veren kazıma yöntemi ise bunlardan biridir. Bu yöntemde, küret adı verilen, metal, sivri aletlerle rahmin içi kazınarak ceninin tahliyesi sağlanır. Ancak bu yöntem, rahimde yapışıklık veya delinme riski barındırmaktadır. Bu nedenle, eskiye oranla daha az tercih edilmektedir.
Vakumla Kürtaj Nedir?
Günümüzde birçok jinekoloğun, kürtaj operasyonu için tercih ettiği yöntem ise vakumla kürtaj yöntemidir. Vakumla kürtaj yönteminde, kanül adı verilen plastik aletler yardımı ile rahmin içine ters basınç uygulanır. Uygulanan ters basınç yardımı ile aspirasyon yapılarak, cenin tahliye edilir.
Vakumla Kürtaj Nasıl Yapılır?
Vakumlu kürtaj işlemi, hem lokal, hem de genel anestezi altında yapılabilmektedir. Uygulanacak anestezi yöntemine, hasta özelinde karar verilmektedir. Ancak, hastanın medikal durumunda herhangi bir engel bulunmaması halinde, genellikle sedasyon yöntemi tercih edilir. Sedasyon, hastanın damar yoluna verilen bir ilaç yardımı ile derin uykuya geçmesinin sağlandığı bir genel anestezi yöntemidir.
Operasyon esnasında, enfeksiyon riskini önlemek için, döl yolu adı verilen vajina içerisindeki bölge dezenfekte edilir. Ardından, steril, tek kullanımlık vajinal spekulum vajinaya yerleştirilerek rahim ağzına ulaşılır. Rahim ağzı, tenekulum isimli alet yardımı ile tutturularak, rahme ulaşılması için gereken açıklık sağlanır. Vakumlu kürtaj işleminde, karmen kanülü denilen, plastik ve ince uçlu aletler kullanılmaktadır. Farklı farklı çeşit ve boyutlarda olabilen kanüllerden, gebeliğin durumuna uygun olanı seçilir. Seçilen kanüllerin, vajinadan girerek, rahme ulaşması sağlanır. Rahme yerleştirilen bu kanüllerin açıkta kalan ucuna takılan enjektör ile rahme, ters basınç uygulanır. Enjektöre alternatif olarak, özel, elektrikli bir cihaz da kullanılabilmektedir. Uygulanan ters basınç ile rahmin içi, tamamen temizlenir.
Hasta özelinde değişebilmekle birlikte, vakumla kürtaj operasyonu, ortalama olarak 10-25 dakika aralığında tamamlanmaktadır. İşlemin akabinde, herhangi bir komplikasyon gelişmemesi halinde, hasta taburcu edilmektedir.
Vakumla Kürtaj Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Vakumla kürtaj oldukça basit bir işlem olmasına rağmen, cerrahi bir operasyondur. Bu nedenle operasyon sonrasında hafif bir ağrı olması normaldir. İşlem sonrasında,hastanın aynı gün içerisinde, günlük yaşantısına dönmesi beklenir. Ancak yine de, bir iki gün ağır işlerden kaçınmak ve dinlenmek tavsiye edilebilir.
- Kürtaj işleminden sonraki 5-10 gün, kanama görülebilir. Ortalama 1 hafta içerisinde, kanamanın bitmesi beklenir. Aşırı kanama olması veya kanamanın beklenenden uzun süre devam etmesi halinde, doktorunuz ile iletişime geçmeniz önerilir.
- Kürtaj işleminden sonra, enfeksiyon riskini artırabileceği için, cinsel ilişki 1-2 hafta önerilmez. Bu süre zarfında, deniz veya havuza girmek de sakıncalıdır.
- Operasyondan sonra mide bulantısı, hafif düzeyde ağrı, halsizlik gibi durumlar görülebilir. Ancak, şiddetli ağrı durumunda, doktorunuza başvurmanız önerilir.
- Kürtaj işleminden ortalama bir hafta sonra, kontrol muayenesi önerilebilir.
Ankara Vakumla Kürtaj Fiyatları 2020, 2021
Vakumla kürtaj Ankara işlemi esnasında tercih edilecek anestezi yöntemi, fiyat üzerinde etkili olmaktadır. Ayrıca, vakumlu kürtaj işlemi için uygulanan fiyat politikası, her klinikte farklı olabilmektedir. Ankara’da vakumla kürtaj operasyonu fiyatları ile ilgili detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.