Rahim Duvarı Kalınlaşması

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Ankara

    Rahim duvarının normal boyutlarının değişmesi ve daha kalın hâle gelmesi kadın sağlığı açısından tehlikeli kabul edilen bir durumdur. Genellikle östrojen hormonundaki değişimlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak rahim ağzı kanserinin de erken habercisi kabul edilir. Bu nedenle altında yatan nedenlerin araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir.

    Rahim duvarı kalınlaşması tanısı genellikle ultrason ile konulur. Ancak olası hastalık şüphelerinin değerlendirilmesi için histeroskopiden de yararlanılabilir.

    Ankara rahim duvarı kalınlaşması hakkında bilgi almak için kliniğimizi arayabilir ve Op. Dr. Meltem Aksu ile iletişime geçebilirsiniz.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

    Rahim duvarı kalınlaşması Ankara; her kadında adet dönemine bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Menstruasyon ve pre-menstruasyon sürecinde kadın hem hormonal hem de fiziksel değişimler yaşar. Östrojen hormonu artar ve bunu baskılayan progesteron hormonu azalır. Bu durum, rahim duvarı kalınlaşmasının önemli bir nedenidir. Bu nedenle her adet döneminden önce rahim duvarı bir miktar kalınlaşır. Ancak kanamayla birlikte eski ve sağlıklı boyutuna döner. Bu nedenle riskli bir durum değildir.

    Ancak rahim duvarının kanamadan sonra da normale göre kalın olması ya da menopoz sonrası dönemde kalınlaşması sağlık açısından riskli kabul edilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Zararlıdır?

    Rahim duvarı kalınlaşması genellikle kanser ile ilişkilendirilen bir durumdur. Rahimdeki kalınlaşan dokular, kanseröz özellik göstermeye daha yatkın hâle gelir. Bu nedenle kanserin oluşması ve çoğalması da kolay olur. Bununla birlikte adet düzenini de olumsuz etkiler. Bu nedenle günlük yaşam kalitesini düşüren bir sorun hâline gelebilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Anlaşılır?

    Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri, diğer jinekolojik rahatsızlıkların belirtileri ile sıklıkla karıştırılabilir. Bu nedenle jinekolojik muayene olmadan rahim duvarı kalınlaşmasını anlamak mümkün değildir. Yaygın rahim duvarı kalınlaşması belirtileri:

    • Düzensiz adet döngüsü
    • Adet kanamasının miktarı ile ilgili sorunlar
    • Adet dönemi ağrılarının artması
    • Normal olmayan ara kanamalar

    Düzenli jinekolojik muayene sayesinde, kalınlaşma erken dönemde tespit edilebilir. Ankara rahim duvarı kalınlaşması tanısı için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Kimlerde Görülür?

    Menopoz dönemiyle birlikte kadınlarda östrojen üretimi ciddi şekilde azalır. Bu da rahim duvarı kalınlaşması riskini artırır. Bu nedenle rahim duvarı kalınlaşmasının genellikle orta yaş ve üzeri kadınlarda görüldüğünü söyleyebiliriz.

    • Aşırı kilo ve obezite sorunu olan kadınlar
    • Hormonal düzensizliği olan kadınlar (Özellikle progesteron üretiminde sorun olanlar)
    • Erken yaşta adet görmeye başlayanlar
    • Şeker hastalığı olanlar
    • Yumurtalıklarda kist ve tümör tespit edilen kadınlar yüksek risk grubunda kabul edilir.

    Bununla birlikte aşırı alkol ve sigara kullanımı da rahim duvarı kalınlaşmasını tetikleyebilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konulur?

    Rahim duvarı kalınlaşması, genellikle jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason görüntülemeleri ile konulur. Muayenede en doğru sonuçların elde edilmesi için rahmin adet döneminden sonra kontrol edilmesi tercih edilir. Eğer kalınlaşma gözlenmişse ve kişinin adeti yakınsa, adet bitiminde yeniden muayeneye çağrılabilir.

    Çeşitli nedenlerle kalınlaşmanın daha detaylı incelenmesi gerekiyorsa ya da kalınlaşma kanser şüphesi doğuruyorsa bu süreçte histeroskopi gibi daha detaylı tanı yöntemlerinden de yardım alınabilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?

    Tedavi sürecinde ilk başvurulan yöntem genelde medikal ilaçlardır. Rahim duvarı kalınlaşmasının hormonal dengesizliğe bağlı olduğu kişilerde, östrojen seviyelerinin düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle doğum kontrol hapı vb. hormon içerikli ilaçlar kullanılabilir. (Bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.)

    Ancak rahim duvarı kalınlaşması dokuların değişmesine bağlıysa bu durumda cerrahi yöntemler de tercih edilebilir. Laparoskopi ve histeroskopi gibi tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, rahim duvarı kalınlaşması tedavi edilebilmektedir.

    Ankara Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

    Rahim duvarı kalınlaşması, üreme çağındaki her kadında görülebilen bir rahatsızlıktır. Tedavisi ise mümkündür. Ancak kalınlaşmanın erken dönemde tespit edilmesi, özellikle kanser riskini değerlendirmek açısından önemlidir. Bu nedenle düzenli jinekolojik muayenenin aksatılmaması, menopoz sonrası süreçte ise kadınların daha dikkatli olması gerekir.

    Ankara rahim duvarı kalınlaşması tedavisi hakkında tüm merak ettikleriniz için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi