Aşılama Tedavisi Ankara
Aşılama tedavisi Ankara; uzun süre korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bebek sahibi olmakta zorlanan, kısırlık teşhisi olan çiftlerin çocuk sahibi olabilmesini sağlayan bir tedavidir. Aşılama tedavisi, genellikle tüp bebek tedavisinden önce uygulanır. Tüp bebek tedavisinin aksine, sperm hücreleri annenin rahmine enjekte edilir. Bu nedenle aşılama tedavisi adını almıştır ve tıp dilinde “Intrauterine Insemination” olarak da bilinmektedir.
Aşılama tedavisi, günümüzde kısırlık tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle yumurta rezervinin az olduğu ya da sperm hareketliliğinin düşük olduğu durumlarda uygulanır. Aşılama tedavisinin yapılışı, kimlere yapıldığı ve etkisi hakkında yazımızın devamında bilgi bulabilirsiniz. Ankara aşılama tedavisi için Op. Dr. Meltem Aksu ile iletişime geçebilirsiniz.
Aşılama Tedavisi Nedir?
Aşılama tedavisi; erkekten alınan sperm hücrelerinin yumurta hücresine enjekte edilmesiyle yapılan bir tedavidir. Aşılama tedavisinin amacı; gebeliğe engel olan faktörlerin etkisini azaltmak ve döllenme sürecini mümkün olduğunca kolay hâle getirmektir. Tüp bebek tedavisinden en önemli farkı ise uygulamanın, yumurta hücresi anne rahmindeyken yapılmasıdır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinden önceki aşama olarak da kabul edilir. Özellikle nedeni bilinmeyen kısırlıktan şikâyetçi çiftlerde oldukça başarılı sonuçlar veren, modern ve güvenilir bir tedavidir.
Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşılama tedavisinden önce hem yumurta hücresi hem de erkekten alınan meni en kaliteli hâline getirilir. Bunun için anne adayı, tedavi öncesinde, doktor kontrolüyle, hormon takviyesi alır. Yumurtaların durumu gözlenir ve olgunlaşmaları beklenir. Yumurta hücresi en olgun hâline geldiğinde ise erkeğin sperm hücreleri laboratuvar ortamında yoğunlaştırılır. Böylece en kaliteli üreme hücrelerinin, doğrudan enjeksiyon yöntemiyle buluşması sağlanır. Yapılan enjeksiyon sırasında yumurta hücresi anne rahminden çıkarılmaz. Vajina girişinden, rahme ulaşılır ve sperm hücreleri yumurtanın içerisine aşılanır.
Aşılama Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Aşılama tedavisinden önce, mutlaka gerekli tetkik ve değerlendirmelerle, çiftin infertilite nedenlerinin araştırılmış olması gerekir. Çünkü kadında miyom ya da polikistik over sendromu vb. rahatsızlıklar olması aşılamayı da olumsuz etkileyebilir. Eğer yapılan incelemelerde nedeni bilinmeyen kısırlık ya da üreme hücrelerinin kalitesi ile ilgili sorunlar görülürse, bu durumda aşılama tedavisi yapılabilir.
Aşılama tedavisinde ilk aşama; yumurta hücresinin tamamen olgunlaşmasını sağlamaktır. Bu süreci hızlandırmak ve yumurta hücresini döllenmeye tamamen hazır hâle getirmek için bir süre hormonal destek gerekebilir. Bu süreç boyunca, anne adayı düzenli olarak kontrole çağrılır. Yumurta hücresinin durumu kontrol edilir ve en ideal zamanda döllenmenin gerçekleşmesi için çatlatma iğnesi yapılır.
Çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra, yaklaşık 36 – 40 saat içerisinde, aşılama uygulamasının yapılması gerekir. Yumurta olgunlaşarak, döllenmeye hazır hâle geldiğinde, erkekten de meni örneği alınır. Alınan örnek, laboratuvar ortamında incelenip, yoğunlaştırılır ve tüm üreme hücreleri aşılama için hazırdır.
Aşılama Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Aşılama tedavisi ile en başarılı sonuçlar, nedeni bilinmeyen kısırlık şikâyeti olan hastalarımızda alınır. Bununla birlikte çiftin aşılama tedavisine uygun olup olmadığını anlamak için mutlaka kadın ve erkek üreme sistemi değerlendirilmelidir. Erkeklerde sperm kalitesini ve yoğunluğunu anlamak için sperm testi yani spermiogram yapılabilir. Kadınlarda da yumurtlama düzeni ve yumurta rezervleri kontrol edilmeli, aşılama tedavisi için gerekli tüm bulgular bir araya getirilmelidir.
Aşılama tedavisi, özellikle üreme hücrelerinin kalitesizliğine bağlı oluşan kısırlık vakalarında da kullanılabilir.
Aşılama Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Aşılama tedavisi ortalama 15 gün sürer. Kişisel farklılıklara bağlı olarak bu sürede değişiklikler olabilir. Çünkü her kadının âdet döngüsü farklı sürelerde tamamlanır. Ortalama 15 günlük süre zarfında erkeğin tedaviye gelmesi genellikle beklenmez. Kadın bu sürede 2-3 kez ultrasonla takip için kliniğe gelebilir. Planlanan süreçte, erkeğin aşılamanın yapılacağı gün gelip sperm örneği vermesi yeterlidir.
Aşılama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Aşılama tedavisi oldukça kısa sürede tamamlanır. Dakikalar içerisinde diyebileceğimiz bu sürede, anne adayı hiçbir ağrı ya da acı hissetmez. Bu nedenle aşılama tedavisinde anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Ancak özel durumlarda ya da hastamız çok tedirginse genel, lokal anestezi, sedasyon yöntemlerinden biri tercih edilebilir.
Enjeksiyon yapıldıktan sonra, anne adayı yaklaşık 20 – 25 dakika kadar dinlenir. Bu süreçten sonra yapılması gereken tek şey ise gebeliği beklemektir.
Aşılama Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Aşılama tedavisinde amaç; en kaliteli üreme hücrelerini, enjeksiyon yöntemi ile bir araya getirmektir. Bu nedenle anne ve babanın da üreme hücrelerinin kalitesini düşürecek faktörlerden uzak durması gerekir. Bu süreçte; alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımından tamamen uzak durmak gerekir. Bununla birlikte uyku düzenine ve beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Eğer anne ya da baba adayının herhangi bir şekilde ilaç kullanması gerekirse, bu durum mutlaka kadın doğum uzmanına bildirilmelidir.
Ankara Aşılama Fiyatları
Günümüzde aşılama tedavisi sayesinde birçok çift, güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabilmektedir. Aşılama tedavisinin hem anne hem de bebek sağlığı açısından hiçbir riski yoktur. Ancak her tıbbî işlemde olduğu gibi aşılamanın da mutlaka uzman bir doktor kontrolünde yapılması gerekir. Ankara aşılama tedavisi fiyatları ise klinikten kliniğe ve kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilmektedir.
Ankara aşılama fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Op. Dr. Meltem Aksu ile iletişime geçebilirsiniz.