Kürtaj

    Kürtaj

    Kürtaj; istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için uygulanan, en güvenilir yöntemdir. Halk arasında “çocuk aldırma” olarak da bilinir. Kürtaj, istenmeyen gebeliğin yanı düşük tedavisinde de uygulanabilir. Kürtaj kelimesi, “kazıma” anlamına gelir. Kürtaj işlemi eskiden, rahim duvarı metal küretlerle kazınarak gerçekleştirildiği için bu adı almıştır. Ancak, günümüzde çoğunlukla, kazıma işlemi yerine, vakumlu aspirasyon yöntemi tercih edilmektedir.  Her iki yöntemde de, işlem sırasında, cenin ya da fetüsün, rahim içinden çıkarılması sağlanır.

    Kürtaj Nedir?

    Kürtaj, rahim içerisindeki embriyo veya fetüsün, cerrahi müdahale ile çıkarılarak, gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Kürtaj işlemi, ülkemizde, hamileliğin 10. haftasına kadar, yasal olarak gerçekleştirilebilir. İstenmeyen hamilelik durumlarında ve sağlıksız gebeliklerde uygulanır.

    24 Mayıs 1983 tarihli, Aile Planlaması Kanunu’na göre, ülkemizde istenmeyen gebelikler, gebeliğin 10. haftasına kadar sonlandırılabilir. Bu yasal sınırlamada, son görülen adet tarihi temel alınarak gebelik zamanı hesaplanmaktadır.

    Kürtaj Hangi Durumlarda Uygulanır?

    • İstenmeyen gebelik
    • Bebeğin gelişiminin durması veya sağlıksız gelişim
    • Rahimde şüpheli kitle olduğunun tespit edilmesi
    • Hamilelik ve doğumun anne hayatı için risk oluşturması
    • Rahim kanseri şüphesi
    • Endometrila hiperplazi olarak da adlandırılan, rahim duvarında anormal kalınlaşma durumu
    • Menopoz sonrasında görülen kanama, rahimde sıvı birikmesi gibi durumlarda, kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir.

    Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir?

    Türkiye’de kürtaj işlemi, uzman hekim onayı ile yasal sınırlamalara tabi olarak gerçekleştirilir. 18 yaşını geçmiş, bekâr kadınlar, kendi rızaları ile hamileliğin 10. haftasına kadar, kürtaj yaptırabilirler. Evli kadınlarda ise, kürtaj işlemi için eşin rızası da gerekmekte, çiftin onayı ile işlem gerçekleştirilmektedir. Gebelik süresi, son görülen regl kanaması temel alınarak hesaplanır. Çocuk aldırma amacıyla yapılan kürtaj işlemi için, yasalarla belirlenmiş olan sınır, ülkemizde 10 haftadır.

    Kürtaj Nasıl Yapılır?

    Kürtaj işlemi, birden fazla teknik kullanılarak yapılabilmektedir. Küret adı verilen, metal, sivri aletlerle rahmin içinin kazınmasını içeren “kazıma” yöntemi, bu tekniklerden biridir. Fakat gebelik sonlandırmada kullanılan bu yöntem, rahimde delinme veya yapışıklık riski barındırdığı için eskiye oranla daha az tercih edilmektedir. Kürtaj işlemi sırasında, günümüzde en sık kullanılan yöntem vakumlu aspirasyondur.  Bazı özel durumlarda ise, ilaçlı kürtaj yöntemine başvurularak, hastanın ilaç yardımıyla düşük yapması sağlanmaktadır.

    Vakumlu Kürtaj Nedir?

    Günümüzde, kürtaj operasyonlarında, birçok jinekolog tarafından en sık tercih edilen yöntem, vakumlu kürtajdır. Vakumlu kürtaj, rahme ters basınç yardımıyla aspirasyon yapılarak, rahim içinin boşaltılması işlemidir. Bu işlem sırasında, “karmen” veya “karmen kanülü” adı verilen, farklı kalınlıklardaki kanüller kullanılır.  Çeşitli boyut ve şekillerde, farklı özellikte karmen kanülleri bulunur. İşlem sırasında kullanılan kanüller, kişiye özel ve tek kullanımlıktır.

    Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

    Vakumlu kürtaj işlemi için hasta, jinekolojik muayene masasına alınır. İlk olarak, enfeksiyon riskini en aza indirmek için, rahim ağzı, özel solüsyonlarla dezenfekte edilir. Tenekulum isimli alet yardımıyla, rahim ağzı tutturularak, rahme ulaşmak için gerekli olan açıklık sağlanır.  Sonrasında, uygun boyuttaki karmen kanülleri seçilerek rahim içine yerleştirilir. Kanülün dışarıdaki ucuna, enjektör takılır. Bu sayede, ters basınç uygulanarak ceninin tahliyesi sağlanır. Rahmin içi tamamen boşaltılır ve temizlenir. Son yıllarda, bu işlem için elektrikli özel cihazlar da, enjektöre alternatif olarak kullanılabilmektedir.

    Kürtajdan Sonra;

    • Yaklaşık 1 hafta kadar ara kanamalar olabilir. Bu kanamalar oldukça normal, beklenen bir yan etkidir. Kadının günlük yaşamına rahat bir şekilde devam edebilmesi için günlük ped kullanımı tavsiye edilir.
    • Enfeksiyon riskini en aza indirmek için ayakta duş alınması tavsiye edilir.
    • Yine enfeksiyon riskinden kaçınmak için havuz, sauna ve hamam gibi ortak kullanım alanlarından en az 1 hafta – 10 gün kadar kaçınmak gerekir.
    • Vajinal dokuların kendini yenilemesi için yaklaşık 10 – 15 gün süre ile cinsel perhiz kuralına uymak gerekir.
    • Kürtajdan sonra, yaklaşık 30 – 35 gün sonra bir sonraki regl kanaması gerçekleşir.

    Kürtaj Fiyatları 

    Kürtaj işleminde kullanılan yöntem, gebelik durumu, gebeliğin sonlandırılma nedeni, gebelik süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Aynı zamanda uygulanacak anestezi yöntemi de, hasta tercihine ve anestezi hekimi önerisine bağlı olarak değişebilir. Bu durumlar, kürtaj işleminin fiyatı üzerinde etkili olabilmektedir. Birçok kişi, merdiven altı koşullarda, uzmanlığı ve yetkisi olmadan kürtaj işlemi yapmaktadır. Bu durumdan kaçınmak için hastaların kadın doğum uzmanını seçerken dikkatli olması gerekir. Çünkü merdiven altı yapılan kürtaj işlemlerinde enfeksiyon riski oldukça fazladır. Bu da üreme sisteminin kalıcı olarak hasar görmesine neden olabilmekte ve istenmeyen, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi