Doğal (Normal) Doğum
Hamileliğin 37. ve 42. haftaları arasında, doğum sürecinin kendiliğinden başlaması ve bebeğin vajinal yoldan doğması, doğal doğum olarak tanımlanır. Doğum sancıları ve rahimdeki kasılma kendiliğinden başlar. Ancak her vajinal doğum, doğal doğum olarak adlandırılmaz. Doğum sırasında herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmaması ve tıbbî müdahaleye gerek olmaması durumunda, normal doğumdan söz edilebilir.
Doğum Türleri Nelerdir?
Yapılan müdahalelere ve doğumun nasıl gerçekleştiğine bağlı olarak sınıflandırılmış dört farklı doğum şekli mevcuttur;
- Doğal (normal) doğum,
- Sezaryen doğum,
- Epidural doğum,
Doğal Doğum Nedir?
Doğal doğum, annede doğum sancılarının kendiliğinden başlaması ile başlayan bir süreçtir. Doğum süreci boyunca, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadığı, vajinal doğumun sorunsuz bir şekilde gerçekleştiği durumlarda, doğal doğumdan söz etmek mümkündür. Doğal doğum, halk arasında normal doğum olarak da bilinir. Normal doğum esnasında, anne ve bebeğe tıbbî müdahalede bulunulmaz. Normal şartlar altında, kendi kendine başlayan ve biyolojik olarak kendi seyrinde tamamlanan doğum sürecidir.
Doğal Doğum Nasıl Olur?
Doğal doğum süreci, 3 evreden oluşur. Düzenli kasılmaların başlaması ile birinci evreye girilmiş olur. Gerekli açılmanın sağlandığı tam dilatasyon ile ikinci evreye geçiş yapılır. Bebeğin doğmasından, plasentanın ayrılmasına kadar geçen süre ise 3. evre olarak tanımlanır.
Birinci Evre
Doğum sürecinin en uzun süren evresi, birinci evredir. Bu evrede, düzenli kasılma ve sancıların başlaması ile rahim ağzı genişlemeye başlar. Doğum sancıları 8-10 dakikada bir gelir. Bu noktada, anne adayları gerçek doğum sancısı ile yalancı sancıları ayırt etmekte zorlanmaktadır. Gerçek doğum sancıları;
- Düzenli aralıklarla gelir
- Şiddet ve süreleri giderek artar
- Ağrılar, dinlenmekle geçmez
- Rahimde kasılmalar başlar ve anne bunu karnındaki sertleşme haliyle hissedebilir.
Birinci evrede, rahim ağzının kapanmasını sağlayan mukus tabaka, hafif kanlı bir akıntı şekilde atılır. Rahim ağzı 6-7 cm’lik bir genişliğe ulaştığında, bebeğin başı doğum kanalının girişine baskı yapmaya başlar. Bu baskı ile su kesesi açılır. Anne adayının bu evrede kendini yormaması önerilir.
İkinci Evre
Bu evrede, rahim ağzı tam açıklığa ulaşarak, ortalama 10 cm kadar genişler. Sancıların arttığı ve sürelerinin uzadığı bir evredir. Sancı sıklığı 2-3 dakikada bire düşer ve sancı, ortalama 1 dakika kadar devam eder. Annede, istem dışı ıkınma hissi oluşabilir. Annenin gerçekleştirdiği doğum sayısına göre, bu evrenin süresi de değişebilir. İlk doğumda ortalama 1-2 saat kadar süren bu evre, ikinci ve üçüncü çocuğun doğumlarda 30-45 dakikaya düşer. İkinci evrede sürenin uzaması istenen bir durum değildir. Bebeğin kalp atışları sık sık kontrol edilir.
Bu evrede bebek, iç rotasyon, ekstansiyon ve dış rotasyon hareketleri ile doğum kanalından çıkar. Anneden, etkin bir şekilde ıkınması istenir. Kuvvetli ıkınma, bebeğin doğum kanalında hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Bu aşamada, vajinal yırtık meydana gelebilir. Yırtık oluşmamasında veya çok az bir yırtık ile sürecin tamamlanmasında, doktorun tecrübesi ve dikkati de önemli bir faktördür. Doğumun gerçekleşmesi ile bebeğin ve annenin durumunun iyi olması halinde, bebek anne kucağına verilir.
Üçüncü Evre
Bebeğin doğması ile başlayan bu evre, plasentanın ayrılmasına kadar devam eder. Bebeğin eşi olarak da bilinen plasenta, doğal doğumda, bebek doğduktan ortalama 5-10 dakika sonra düşer. Anne karnından ayrılan plasenta, rahme üst taraftan yapılan masaj yardımı ile çıkartılır. Plasentanın çıkması için anneden, son kez ıkınması istenir. Plasenta çıkartıldıktan sonra, doktor anne rahminde plasenta parçası kalmaması için gerekli kontrolleri yapar. Doğum sırasında, vajinada veya vajina girişinde herhangi bir yırtık oluşmuşsa, dikiş atılır. Annenin kanaması kontrol edilir ve böylece doğum süreci tamamlanmış olur.
Normal Doğum Fiyatları
Normal doğumdan sonra, kadınların iyileşme süreci oldukça kısa olmaktadır. Aynı zamanda doğum sırasında yaşanan hormonal değişimler, annenin doğum sırasında daha az acı hissetmesine ve bebeğine yakın olmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle uzman ve deneyimli bir doktorun kontrolünde yapılan doğal doğum süreci anne için birçok avantajı da beraberinde getirmektedir.