Sezaryen Doğum
Doğumun, cerrahi müdahaleyle, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilmesi, sezaryen doğum olarak adlandırılır. Doğal, vajinal doğumun gerçekleşmesinin mümkün olmadığı durumlarda, hekim kararı ile uygulanır. Bazı durumlarda ise anne sezaryen doğumu tercih edebilir ya da doğum anında sezaryen yapılması gerekebilir. Doğum şekline, doğum öncesinde yapılan muayeneler sonucunda ve anne ile bebeğin sağlığını dikkate alınarak karar vermek en doğrusudur.
Sezaryen Doğum Nedir?
Doğum süreci, birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Tıbbi müdahale yapılıp yapılmaması, doğumun gerçekleştirildiği ortam gibi faktörlere bakılarak, üç farklı doğum yönteminden bahsetmek mümkündür. Bunlar;
- Doğal (normal) doğum,
- Sezaryen doğum,
- Epidural doğum,
Doğal doğum, süreç boyunca herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek duyulmadan, vücudun kendi biyolojik seyri takip edilerek doğumun tamamlanmasıdır. Ancak bazı durumlarda, normal doğum anne ve bebek sağlığı için risk oluşturabilir. Doğumun seyri sırasında sorunlarla karşılaşılabilir. Bu durumda, sezaryen doğuma başvurmak mümkündür.
Sezaryen doğumda bebek, cerrahi operasyon ile alınır. Sezaryen doğum, hem genel, hem de lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir. Epidural anestezi yöntemi ile lokal anestezi uygulanır. Bu yöntem, genel anesteziye göre daha az risk teşkil ettiği için tercih edilmektedir. Epidural anestezi ile annenin, doğum sancılarının neden olduğu ağrıyı hissetmesi engellenir.
Sezaryen Doğum Hangi Nedenlerle Uygulanır?
Sezaryen doğuma;
- Doğum sürecinde karşılaşılan problemler
- Bebeğin anne karnındaki duruşundaki sorunlar
- Plasenta previa adı verilen, bebeğin eşinin anormal yerleşimi
- Plasentanın bebekten erken ayrılması
- Annede görülen ve bebeğe geçme riski olan enfeksiyon
- 4-4,5 kg’dan büyük, iri bebek doğurmak
- Kordon sarkması
- Rahimde yırtılma
- Leğen kemiğinde kırık
- Bebeğin kafasındaki boşluklarda fazla sıvı birikiminin olması
- Bebeğin ters gelmesi
- Annede kalp rahatsızlıklarının olması
- Miyom veya kitlelerden kaynaklı, vajinal doğumda mekanik tıkanma
- Rahim veya rahim duvarında cerrahi müdahaleler gibi nedenlerle başvurulabilir.
Bunun yanı sıra, anne adayları, normal doğum sürecinden korktukları için de sezaryen doğuma yönelebilir. Bu durumda, kadın doğum uzmanının değerlendirmeleri doğrultusunda karar vermek en doğrusu olacaktır.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Sezaryen doğum genellikle, epidural veya spinal anestezi altında gerçekleştirilir. Bazı durumlarda, genel anesteziye de başvurulabilir. Ancak, epidural anestezi, genel anesteziye oranla daha az risklidir. Bu nedenle, sezaryen doğumda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Ameliyat öncesinde, gerekli olan ilaç ve sıvıların verilebilmesi için hastada damar yolu açılır. Sonrasında, bel bölgesinden epidural veya spinal anestezi uygulanır. Bu yöntemde, bel bölgesinden özel bir iğne ile girilerek, omuriliği saran zarın dış bölgesine bir kateter yerleştirilir. Bu kateter vasıtasıyla anneye, belden aşağısının uyuşturulmasını sağlayan ağrı kesici madde verilir. Sonrasında, hastanın mesanesine, idrar sondası yerleştirilir. Karın ve diz arasında kalan bölge, antiseptik solüsyonla silinir. Hastanın üstü örtülerek, operasyona hazır hâle getirilir.
Sezaryen doğum esnasında, hastanın karnının alt bölgesi, ortalama 11-15 cm uzunluğunda kesi ile açılır. Karın katları geçilerek, karın boşluğuna girilir ve rahme ulaşıldığında ikinci bir kesi yapılarak bebek, anne karnından çıkartılır. Bebeğin alınmasından sonra, rahim temizlenerek kapatılır. Kesi yapılan bölgelere dikiş atılır. Operasyon, hastadan hastaya değişmekle birlikte, ortalama 30-40 dakika sürer.
Sezaryen Doğumdan Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Sezaryen doğum süreci tamamlandıktan sonra anne, odasına alınır. Operasyon sonrası, bir veya iki gün annenin hastanede kalması gerekir. Bu süreçte, anne ve bebeğin sağlık durumu, kadın doğum hekimleri, çocuk hekimleri, ebe ve hemşireler tarafından, düzenli olarak takip edilir.
Sezaryenden sonra;
- Operasyonun üzerinden 6-8 saat geçtikten sonra, anneden ayağa kalması ve kendini yormadan hafif yürüyüş yapması istenir.
- Sezaryen doğum sonrasında, ilk üç gün sıvı beslenmeye ağırlık verilmesi önerilir.
- Ortalama bir ay süreyle, annenin ağır kaldırmaması, çok yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınması gerekir.
- Kesilerin iyileşme süreci, 4-6 haftayı bulabilir. Bu süreçte annede, rahatsızlık ve halsizlik hissi olması normaldir.
Sezaryen Doğum Fiyatları
Sezaryen doğum, normal doğuma göre daha acısız olsa da ameliyat sonrası iyileşme süreci daha uzundur. Bununla birlikte annenin genel sağlık durumu, anesteziye uygunluğu da değerlendirilerek, doğum yöntemine karar vermek gerekir. Bu nedenle mutlaka gebelik sürecinin başından beri süreci takip eden bir doktor eşliğinde bu kararın verilmesi gerekir.
Sezaryen doğumda kullanılan anestezi yöntemi, fiyatlar üzerinde belirleyici olmaktadır. Bu nedenle fiyatlar kişiden kişiye değişebilir.