Polikistik Over Sendromu Ankara
Kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluklardan biri, polikistik over sendromu (PKOS)’dur. Bu sendrom, son yıllarda görülme sıklığı artan bir kadın hastalığıdır. Polikistik over sendromu, aynı zamanda bir endokrin hastalığı olarak da değerlendirilir. Yumurtalıklar, androjenleri fazla salgılayarak polikistik over sendromunun ortaya çıkmasına neden olur. Bunun sonucunda ise, adet düzensizliği, tüylenme, sivilcelenme ve hatta kısırlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yapılan hormon testlerinde, bu sendroma sahip kadınlarda, FSH/LH hormon testinin, normal değerlerden daha yüksek sonuçlar verdiği görülmektedir.
Yazımızın devamında polikistik over sendromu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara’da polikistik over sendromu tedavisi ile ilgili, kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Konu hakkında daha detaylı bilgi ve muayene için Op. Dr. Meltem Aksu’dan randevu alabilirsiniz.
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik over sendromu, yumurtalıklarda oluşan, çok sayıda, küçük ve iyi huylu kistin varlığı ile ortaya çıkmaktadır. Yumurtalıklardaki bu kistler, adet düzensizliklerine neden olabilir. Androjen adı verilen erkeklik hormonları, yumurtalıklar tarafından, normalden fazla salgılanır. Bu durum ise kandaki androjen hormonlarının artmasına sebebiyet verir. Bu artış ile ciltte yağlanma ve sivilcelenme, tüylenme, saç dökülmesi ve kilo alımı gibi yan etkilere neden olabilir.
Polikistik Over Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Yumurtalıklarda oluşan kistler, yumurtlama düzenini bozduğu için, gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu durum ise, kısırlığa zemin hazırlayabilir. Polikistik over sendromu tedavi edilmediğinde; karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklara da neden olabilmektedir. Ayrıca, sivilcelenme, tüylenme, kilo artışı nedeniyle fiziksel görünüş olumsuz etkilenebilir. Bu durum ise, kişinin özgüvenini düşürebilir ve kendini sosyal ortamlarda rahat hissetmesini engelleyebilir. Hormonlardaki değişimin de etkisi ile depresyon ve anksiyete benzeri psikolojik rahatsızlıklar tetiklenebilir. Tedavi edilmeyen polikistik over sendromu sonucunda kişinin medikal durumu ve hayat kalitesi kötüye gidebilir. Bu nedenle hastalığın tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir.
Polikistik Over Sendromu Neden Olur?
Polikistik over sendromunun meydana gelmesinde genetik ve çevresel faktörler etkili olabilmektedir. Ailesinde, polikistik over tanısı olan kadınların hastalığa yakalanma olasılığı, genetik olarak daha fazladır. Obezite ve fazla kilo da, polikistik over sendromuna neden olan önemli etkenlerdir. Fazla kilo ile birlikte ortaya çıkan insülin direnci, kandaki insülin hormonu düzeyini artırır. Hiperinsülinemiye olarak adlandırılan bu durum, vücuttaki androjen hormonlarının sentezinin artmasına neden olur. Bu durum ise, vücutta salgılanan cinsiyet hormonlarının dengesini yitirmesine sebebiyet verir. Ortaya çıkan hormonal dengesizlik, yumurtalık kistlerine ve yumurtlama düzensizliklerine yol açabilir.
Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Polikistik over sendromunun başlıca belirtileri; adet kanamasında düzensizlik, sivilcelenme ve tüylenmedir. Ayrıca, insülin metabolizması bozulduğu için kilo artışı da gözlemlenebilir. Polikistik over sendromunun diğer belirtileri ise;
- İnsülin direnci
- Saçlarda dökülme
- Gebe kalmada zorluk
- Seste kalınlaşma
- Göğüs ölçüsünde değişiklik veya göğüslerde hassasiyet
- Cilt lekelenmeleri veya kararmalar olarak karşımıza çıkar.
Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Polikistik over sendromu tedavisinde, disiplinler arası işbirliği önemlidir. Tedavi süreci, kadın hastalıkları uzmanı ve endokrin uzmanı hekimler tarafından birlikte planlanır. Tedavi sürecinde, hormonal dengedeki bozukluğun giderilmesi amaçlanır. Kandaki, artmış olan androjen hormonlarının seviyesi, anti-androjen ilaçlar ile düşürülebilir. Polikistik over sendromu, kilo artışıyla tetiklenebilen ve aynı zamanda kilo alımını tetikleyebilen bir hastalıktır. Bu nedenle, hasta diyetisyene yönlendirilebilir. Diyetisyen tarafından, kişiye özel bir polikistik over sendromu diyeti oluşturulabilir. Bu sayede hastadaki, insülin direnci azaltılarak, hastalığın gidişatında iyileşme olması sağlanır.
Hastalarda ortaya çıkan adet düzensizliği, sivilcelenme ve tüylenme problemlerinin giderilmesi için ise, doğum kontrol hapları kullanılabilir. Akne problemi için, antibiyotikler ve sivilce kremlerinden yararlanılabilir. Saç dökülmesi sorunu görülüyor ise, vitamin ve mineral takviyeleri ve özel şampuanlar önerilebilir.
Ankara Polikistik Over Sendromu Tedavisi
Birçok hastalığın tedavisi gibi, polikistik over sendromunun tedavisi de, hastanın kendisine özel olarak planlanır. Polikistik over sendromunun, hasta üzerindeki etkileri tespit edilerek, tedavi planı buna göre oluşturulur.
Polikistik over, birçok kadında kısırlığın da nedenlerinen biridir. Bu nedenle zamanında tedavi edilmesi, ileri dönemde yaşanabilecek gebe kalma sorularını ortadan kaldıracak, hormonal sorunların yarattığı dış görünüş sorunlarını da en aza indirecektir. Polikistik over sendromu tedavisi Ankara ile ilgili bilgi almak için, Ankara’da bulunan kliniğimizi arayabilir; randevu alabilirsiniz.