Menopoz Tedavisi Ankara

    Menopoz Tedavisi Ankara

    Menopoz, kadınlarda yumurtalık fonksiyonlarının durması sonucunda, regl kanamasının bittiği döneme verilen isimdir. Menopoz döneminde, yumurtalıklardaki folikül miktarı ve buna bağlı olarak da östrojen üretimi azalır. Yumurtalıklar küçülür ve zamanla vücuttaki östrojen hormonu üretimi, tamamen kesilir. Bunun sonucunda ise, üreme yeteneği kaybolur, regl kanamaları biter ve adet döngüsü sonlanır.

    Dünya genelinde menopoza girme yaşı, ortalama olarak 45-55’tir. Ülkemizde ise menopoza girme yaşı ortalaması, 46-48’dir. 45 yaş üzerinde görülen menopoz durumu, doğal menopoz olarak adlandırılır. 45 yaş altında menopozun başlaması ise “erken menopoz” olarak kabul edilir. Erken menopoz, her 10 kadından 1’inde görülebilmektedir. 40 yaş öncesinde görülen menopoz durumuna ise, erken over yetmezliği adı verilir. Bir diğer menopoz durumu da, cerrahi menopozdur. Yumurtalıkların cerrahi müdahale ile çıkarılması durumunda, adet kanamaları kesilir ve menopoz başlayabilir.

    Yazımızın devamında menopoz tedavisi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Menopoz tedavisi için Op. Dr. Meltem Aksu’nun Ankara’da bulunan kliniği ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

    Menopoz Nedir?

    Kadınlarda üreme yetisinin kaybolduğu, adet döngüsünün kesildiği döneme menopoz adı verilmektedir. Ay anlamına gelen “mens” ve durmak anlamına gelen “pause “ sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, menopozu üç döneme ayırarak sınıflandırmıştır;

    • Premenopoz: Menopoza dair ilk belirtilerin görüldüğü dönemdir. Bu dönemde, yumurtalıklardaki folikül miktarı ve aktivitesi azalır. Adet döngüsünde düzensizlikler görülür. Premenopoz dönemi, birkaç aydan, birkaç yıla kadar sürebilmektedir.
    • Menopoz: En son adet kanamasının görülmesi ile menopoz dönemine geçilir
    • Postmenopoz: Bu dönem için kişinin, 12 aydır hiç regl kanaması yaşamamış olması gerekir. Menopozdan, yaşlılık dönemine kadar geçen 6-8 yıllık zaman dilimini kapsar.

    Menopoz Belirtileri Nelerdir?

    Östrojen hormonunun giderek azalması ile menopoz belirtileri görülmeye başlanır. İlk olarak adet döngüsünde düzensizlikler fark edilir. Regl kanamasının miktarında azalma başlar. Zamanla, adet kanaması tamamen kesilir. Genellikle, adet kanamasının kesilmesi ile sıcak basması ve terleme semptomları ortaya çıkar. Bu iki semptom en yaygın görülen menopoz belirtileridir. Bunların yanı sıra, menopoz döneminde görülen diğer belirtiler ise;

    • Eklemlerde ağrı
    • Uyku düzensizliği
    • Sinirlilik veya kaygı bozukluğu
    • Duygu durumunda bozukluk
    • Ağız kuruluğu, diş eti hastalıkları
    • Kabızlık
    • Kemik mineral yoğunluğunun azalması ile ortaya çıkan osteoporoz
    • Vajinal kuruluk
    • Cinsel istekte azalma
    • Cinsel ilişkide zorlanma
    • Metabolizmanın yavaşlaması sonucu kilo artışı
    • Rahim, vajina, vulva ve üretrada küçülme. Buna bağlı olarak sık idrara çıkma, idrar kesesinde sarkma ve idrar kaçırma problemleri görülebilir.

    Menopoz Cinsel Hayatı Etkiler mi?

    Menopoz sırasında östrojen seviyesindeki azalmaya bağlı olarak vajinal kuruluk ve cinsel isteksizlik görülebilir. Bu durum cinsel hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle, menopoz döneminde görülen belirtileri en aza indirmek adına, menopoz tedavisi uygulanabilir.

    Erken Menopoz Tedavisi Nedir?

    Menopoz döneminde ortaya çıkan belirtiler, azalan hormonların dışarıdan destekle yerine konması ile giderilebilir. Eksilen hormonların yerine getirilmesi için, Hormon Replasman Tedavisi (HRT) uygulanır. Bu tedavi sürecinde, hastaya düzenli olarak, östrojen ve progesteron hormonu verilir. Bu sayede, menopozla birlikte artan osteoporoz ve kalp-damar hastalıkları riskinin azaltılması amaçlanır.

    HRT’den önce, hastaya kapsamlı bir jinekolojik muayene uygulanmaktadır. PAP-smear testi, kan ve idrar testleri, mamografi, meme ultrasonografisi, kemik yoğunluğu ölçümleri yapılabilmektedir. Fakat bazı durumlarda, hormon replasman tedavisi önerilmez:

    • Meme veya döl yatağı kanseri olanlarda,
    • 60 yaş üstü hastalarda,
    • Karaciğer hastalığı olanlarda,
    • Şeker, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanlarda veya
    • Menopozun üzerinden 10 yıl geçmişse hormon tedavisi önerilmez.

    HRT’ye alternatif olarak, doğal takviyelerin kullanılması da, son yıllarda yaygınlaşan bir yöntemdir. Bu alternatif yöntemde, fitoöstrojen adındaki doğal, bitkisel östrojen kullanılmaktadır. Kullanılan fitöostrojenlerin başında, isoflavanlar gelmektedir. İsoflavanlar, kimyasal olarak östrojenlere benzer yapıda olmakla birlikte, daha hafif etkilidirler. Soya, en önemli fitoöstrojen kaynaklarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Menopoz döneminde ortaya çıkan şikâyetlerin azalması için önerilen diğer bitkiler ise;

    • Ginseng,
    • Yeşil çay,
    • Kedi otu olarak da bilinen valerian gibi bitkilerdir.

    Ankara Menopoz Tedavisi Fiyatları

    Menopoz, her kadının hayatının bir döneminde yaşayacağı, oldukça doğal bir süreçtir. Ancak vücuttaki östrojenin azalması, kemik erimesi ve kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu riskleri minimuma indirmek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmeli, bol D vitemini alınmalı ve her gün hafif egzersizler yapılmalıdır. Menopozun en etkili tedavi yöntemi budur. Bunun dışında, doğal sürecinde, sağlıklı bir şekilde seyreden menopoz için ek bir tedavi gerekmez. Ancak erken menopoz olgularında, menopozu geciktirmek için uygun tedavi yönteminin belirlenmesi ve üreme sisteminin aktifliğinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

    Menopoz Tedavisi Ankara hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi