Kadın Doğum Uzmanı
Jinekologlar yani kadın doğum uzmanları; tıptan mezun olarak, uzmanlıklarını alan ve bu alanda çalışmaya başlayan kişilerdir. Kadın hastalıkları, gebelik süreci, enfeksiyonlar ve kısırlık başta olmak üzere kadın sağlığını ilgilendiren birçok alanda tanı ve tedavi yetkisine sahiplerdir.
Yazımızın devamında kadın doğum uzmanları, görevleri ve kadın doğum uzmanınızı seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
Kadın Doğum Uzmanları Nasıl Olunur?
Kadın doğum uzmanları, öncelikle 6 yıllık tıp eğitimini tamamlar. Sonrasında kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık alanını seçerek, bu alanda eğitimlerini tamamlarlar. Bu süreçte hem teorik eğitimler alarak hem de hastalıkların tanı/tedavi sürecine dahil olarak eğitim alır ve kendilerini geliştirirler.
Kadın Doğum Uzmanları Hangi Hastalıklara Bakar?
“Kadın doğumcu” ya da “jinekoloji uzmanı” olarak da bilinen kadın doğum uzmanları, kadın üreme sistemindeki birçok rahatsızlığa bakarlar. Adet düzensizlikleri, enfeksiyonlar, gebelik, kısırlık hatta vajinismus gibi birçok sorun kadın hastalıkları ve doğum alanına girer. Bu süreçte öncelikle uygun tetkiklerle hastalığın teşhis edilmesi sonrasında ise hasta öyküsüne ve hastanın yapısına göre uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir.
Kadın hastalıkları ve doğum alanında değerlendirilen durumlar:
- Vajinismus ve tedavisi
- Gebelik danışmanlığı, gebelik takibi
- İnfertilite (kısırlık) ve tedavisi
- Tüp bebek ve aşılama tedavileri
- Doğum kontrol yöntemleri ve doğum kontrol aparatlarının yerleştirilmesi
- Kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması
- Vajina ve rahmin incelenmesi
- Jinekolojik muayene
- Rahim ve yumurtalık hastalıkları ve tedavisi
- Adet düzensizliği ve tedavisi
- Rahim ve vajinal sarkma tedavisi
- Yumurtalık ve rahim kanserleri
- Rahmin alınması (histerektomi)
- Miyom, kist ve poliplerin değerlendirilmesi ve tedavisi
Kadın Doğum Uzmanına Ne Zaman Gitmek Gerekir?
Üreme çağındaki her kadının herhangi bir şikâyeti olmasa bile, yılda en az 1 kez jinekolojik muayene olması tavsiye edilmektedir. Özellikle HPV’li hastalarımızda, rahim ağzı kanseri riski daha yüksektir. Bu nedenle 6 ayda bir jinekolojik muayene yapılması ve vajina dokularındaki kanser şüphesinin değerlendirilmesi önemlidir. Bununla birlikte adet düzensizliği, doğum kontrolüne kadar verme süreci, kürtaj ve gebelik takibi için de kadın doğum uzmanına başvurulabilir.
Jinekolojik Muayenede Ne Yapılır? Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Jinekolojik muayene, kadın üreme sistemindeki sorunların teşhis edilmesi için yapılan, temel bir muayene yöntemidir. Muayene koltuğunda yapılır ve muayene esnasında rahim dokuları kolposkopi gibi ek materyallerle incelenebilir. Vajina spekulum ile genişletilir. Bu genişlikten sokulan ince bir kanül yardımı ile PAP smear testi için örnek alınabilir. Rahimdeki kistleri, polipleri, miyomları ya da polikistik over gibi rahatsızlıkları değerlendirmek için ultrason görüntülemeleri yapılabilir. Bâkire olan hastalarımızda, rahim içi kistleri değerlendirebilmek, adet düzensizliğinin nedenlerini anlayabilmek için yalnızca ultrason ile görüntüleme de yapılabilir.
Kadın Doğum Uzmanı ve Jinekolojik Muayene Fiyatları
Kadın doğum uzmanı seçerken; doktorunuzun uzmanlığına, deneyimine ve alanındaki bilgisine güvenmeniz gerekir. Bu süreçte doktorunuzla iyi bir iletişim kurabilmeniz de önemlidir. Özellikle gebelik takibi için kadın doğumculara muayene olan hastalarda, hastanın psikolojisini ve yaşadığı fiziksel değişimleri bilmek, doğru takip edebilmek oldukça önemlidir.