Adet Düzensizliği Ankara
Kadınlarda, aktif durumdaki üreme sistemi, belirli bir adet döngüsüne sahiptir. Bu döngüdeki temel amaç; olası bir gebeliğe hazırlıktır. Adet döngüsü, ortalama 28 gün sürer. Regl kanamasının ilk gününden başlayarak, diğer ay gerçekleşecek kanamanın başlangıcına kadar geçen süreyi kapsar. Adet döngüsü, menopoza yani doğurganlığın kaybolmasına kadar devam eder. Ancak, hormonal nedenlerle ya da üreme sistemindeki sorunlar nedeniyle adet düzensizliği görülebilir.
Yazımızın devamında adet düzensizlikleri ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara’da adet düzensizliği tedavisi ile ilgili kliniğimizle iletişime geçebilir; Op. Dr. Meltem Aksu’dan randevu alabilirsiniz.
Adet Kanaması Nedir?
Adet döngüsü sürecinde, yumurtalıklar tarafından üretilen hormonlar, rahimde bazı değişiklikler meydana getirir. Endometrium tabakası, rahmin iç yüzeyini oluşturur. Bu tabaka, olası bir gebelik durumuna hazır olmak için, kan damarları yönünden zenginleşir ve kalınlaşır. Adet döngüsünün sonunda, gebeliğin oluşmaması hâlinde, bu kalınlaşmış tabaka, bir sonraki döngüye hazırlanmak için dökülür. Bu durum, üreme dönemine giren her kadının, ortalama 28 günde bir regl kanaması yaşamasına neden olur. Endometrium tabakası, kan damarları yönünden zengin olduğu için, dökülürken kanama meydana getirir. Bu kanamaya, tıp literatüründe “menstruasyon” adı verilir. Halk arasında, adet görmek veya regl olmak olarak da adlandırılır.
Adet Düzensizliği Nedir?
Düzenli bir adet döngüsünde, ortalama 28 günde bir kanama görülür. Ancak bu süreç, kişinin yapısal özelliklerine ya da çevresel etkenlere bağlı olarak 21 – 35 gün olabilir. Kanama, genellikle 5-7 gün arasında devam eder. Günde ortalama 3-4 ped değiştirmeye neden olacak miktarda kanama olması, normal kabul edilir. Bu normal seyrin dışında;
- 21 günden daha sık adet kanaması görüldüğünde
- 35 günden daha uzun süre regl kanaması yaşanmaması halinde
- Normalden daha az veya aşırı kanama olduğunda
- Ara kanamalar görülmesi durumunda adet düzensizliğinden bahsedilebilir.
Adet Düzensizliği Çeşitleri Nelerdir?
Adet düzensizliği, kanamada görülen normal dışı durumun niteliğine göre sınıflandırılmaktadır.
- Adet kanamasının normalden fazla olması durumu “hipermenore”,
- Kanamanın normalden az olması “hipomenore”,
- Düzensiz aralıklarla görülen regl kanaması “metroraji”,
- Adet süresinin normalden uzun olması “menoraji”,
- İki adet döngüsü arasındaki sürenin 35 günden fazla olması “oligomenore (seyrek adet görme)”,
- İki adet döngüsü arasındaki sürenin 21 günden kısa olması “polimenore (sık adet görme)”,
- Düzensiz aralıklarla görülen, fazla miktarda kanama ise “menometroraji” olarak adlandırılır.
Adet Düzensizliği Neden Olur?
Adet düzensizliği, kişiden kişiye farklılaşan, birçok nedene dayanabilir. Hormonlardaki düzensizlik, ara kanamalara sebebiyet verebilir. Hormon seviyesi düşük olduğu için endometrium tabakası, hormon desteğini kaybedebilir ve lekelenme tarzı kanamalar olabilir. Tiroid hormonlarının az veya fazla salgılanması da, adet düzensizliklerine yol açabilmektedir. Hormonal bozuklukların yanı sıra;
- “Endometrial hiperplazi” olarak tanımlanan, rahim duvarının fazla büyümesi veya endometirial dokunun kalınlaşması; Adenomyozis.
- Yumurtalık kistleri
- Miyom ve polipler
- Rahim ve yumurtalık kanserleri
- Diyabet
- Stres ve depresyon
- Yumurtlama eksikliği
- Dış gebelik
- Kullanılan hormonal ilaçlar
- Enfeksiyonel durumlar adet düzensizliğine sebebiyet verebilmektedir.
Adet Düzensizliği Tedavisi Nedir?
Adet düzensizliği tedavisinde, uygun olan tedavi yolunun belirlenebilmesi için, sorunun kaynağını doğru tespit etmek gerekir. Bu nedenle, tedaviye başlamadan önce, hasta detaylı bir jinekolojik muayeneye alınır. Gerekli görülen radyolojik tetkikler ve laboratuvar testleri gerçekleştirilir. Adet düzensizliğine neden olan faktör tespit edildikten sonra, hastaya uygun tedavi planlanır. Adet düzensizliği, çoğunlukla hormonal düzensizlikten kaynaklanır. Bu durumda, genellikle medikal ilaçlarla tedavi yapılır. İlaçlar, hormonal dengeyi düzenleyerek, adet kanamasının düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
Yumurtalık kistleri, rahim ağzında veya rahim içinde görülen polip veya miyomlar da düzensiz adet kanamasına neden olabilmektedir. Bu durumda, histeroskopi yöntemi ile rahim içinde inceleme yapılabilir. Gerekli görülen durumlarda, kapalı ameliyat olarak da bilinen, laparoskopi yöntemiyle patolojik bölge alınabilir.
Ankara Adet Düzensizliği Tedavisi Fiyatları
Adet düzensizliği tek başına bir hastalık değildir. Genellikle, farklı bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle, adet düzensizliği tedavisinde, kanama düzenini bozan asıl nedeni bulmak önemlidir. Altta yatan sorunun tespiti ile başlayan tedavi süreci, hastanın medikal durumuna bağlı olarak planlanır. Bu nedenle, adet düzensizliği tedavisi Ankara fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Ankara’da adet düzensizliği tedavisi fiyatları ile ilgili, kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.