Kısırlık Tedavisi

    Kısırlık Tedavisi Ankara

    Kısırlık (infertilite) çiftlerin bebek sahibi olmasını engelleyen bir rahatsızlıktır. Kısırlık, sanılanın aksine, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak altında yatan nedenlerin doğru saptanması ve uygun tedavi planının yapılması önemlidir. Kısırlığın nedenler hem kadına hem de erkeğe bağlı olabillir. Bu nedenle kısırlık tedavisinde, infertil çiftin beraber değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Kısırlık tedavisinde, öncelik üreme sistemi ile ilgili sorunların giderilmesidir. Üreme sistemi sağlıklı olmasına rağmen gebelik gerçekleşemiyorsa ya da kısırlığın nedenleri belli değilse, tüp bebek ve aşılama tedavileri de sürece dahil edilebilir.

    Yazımızın devamında, kısırlığın tedavi sürecinde kullanılan yöntemler ve kısırlığın nedenleri hakkında daha fazla bilgiye yer vereceğiz. Eğer Ankara’da kısırlık tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz, Op. Dr. Meltem Aksu ile iletişime geçebilirsiniz.

    Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

    İnfertilite şüphesi yaratan durum; çiftlerin uzun süre korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bebek sahibi olamamasıdır. Korunmasız, aktif cinsel hayat başlamadan, eşlerin infertiliteden şüphelenmesi mümkün değildir. Eğer kadının adet düzeni ile ilgili problemler varsa, bu problemlerin teşhisi esnasında, kısırlık riski oluşturan rahatsızlıklara rastlanabilir. Polikistik over sendromu, rahim içi yapışıklık, endometriozis gibi rahatsızlıkları olan kadınlar, kısırlık açısından risk grubunda kabul edilirler.

    Kısırlık Nasıl Anlaşılır?

    Çiftlerin kısır olarak kabul edilmesi için esas kriter; birliktelik süresidir. Gebelik, çevresel ve yapısal faktörlere bağlıdır. Cinsel ilişkinin yumurtlama döneminde olması, stres, genel sağlık durumu gibi birçok faktör gebe kalma sürecini etkiler. Bu nedenle korunmasız cinsel ilişkinin ilk 1 yılında gebelik olmaması normal kabul edilir. Ancak bu süre 1 yılı aştığı zaman, kısırlık söz konusu olabilir. Eğer kadın 35 yaşından büyükse, bu süre 6 ay olarak kabul edilir.

    Erkeklerde kısırlığı anlamak için ise spermiogram testi yapılır. Spermiogram, baba adayından alınan meni örneğinin, yüksek çözünürlükte mikroskoplar altında incelenmesidir. Böylece spermin hareketliliği, sayısı ve yapısı ile ilgili sorunlar teşhis edilebilir.

    Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

    Kısırlık, hem kadının üreme sistemi hem de erkeğin üreme sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Bu nedenle birçok faktörün kısırlığa neden olduğunu söyleyebiliriz. Üreme sistemi ile ilgili sorunlar kısırlığa neden olabileceği gibi kilo, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar da kısırlığa neden olan sorunlardır. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlığın nedenlerini ayrı ayrı inceleyecek olursak;

    Erkeklerde Kısırlık Neden Olur?

    Erkek infertilitesinin farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler genetik faktörlerden hormonal nedenlere, fiziksel anomalilerden iltihabi hastalıklara kadar değişiklik gösterir. Özellikle günümüzde değişen yaşam koşullarına bağlı olarak erkek vücudunda gözlemlenen farklılıklar da erkek kısırlığına yol açabilmektedir. Sigara-alkol kullanımı, dar kıyafetler, aşırı sıcak, stres ve geçmişte yaşanan cerrahi müdahaleler bu tür nedenler arasında sayılabilir.

    Erkeklerde infertilitenin yaygın nedenleri:

    • Menide sperm bulunmaması (azoospermi)
    • Bulunan spermlerin hareketsiz olması
    • Yapısal sperm bozuklukları
    • Sperm kanalında tıkanıklık
    • İnmemiş testis sendromu
    • Testiste damar genişlemesi (varikosel)
    • Enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar
    • Şeker hastalığı (diyabet)
    • Genetik hastalıklar
    • Geçirilmiş kanser tedavisi
    • Spermin boşaltılamaması (mesaneye boşalma)

    Kısırlık tedavilerinin başlangıcında, baba adayından spermiogram testi istenir. Spermiogram; sperm oranını, spermlerin üremeye şeklen uygunluğunu ve sayısını ölçer. Spermiogram sonuçlarına bağlı olarak babanın üreme kapasitesi belirlenir.

    Kadınlarda Kısırlık Neden Olur?

    Kadınlarda infertilite, genellikle yumurtlama bozukluklarıyla ilgilidir. O nedenle ilk önce AMH testi ile kadının yumurtlama kapasitesine bakılır. Aynı zamanda rahim filmi çekilerek, üreme organlarının fonksiyonlarına, tüplerde tıkanıklık veya yapışıklık olup olmadığı araştırılır.

    Ancak kadın kısırlığı yalnızca bu nedenlerle sınırlı değildir. Kadında gebeliği engelleyen nedenler şu şekilde sıralanabilir:

    • Düzensiz âdet döngüsü
    • Yumurtaların az ve/veya kalitesiz olması
    • Rahim içi yapışıklıklar
    • Tüplerde tıkanıklık, yapışıklık ya da sıvı birikmesi
    • Hormonal hastalıklar (tiroit, prolaktin vb.)
    • Polikistik over sendromu (PKOS)
    • Rahim Miyomları
    • Çikolata kistleri (endometriozis)
    • Geçirilmiş kanser tedavisi
    • Geçirilmiş operasyonlardan kaynaklanan tahribatlar
    • Erken menopoz
    • Genetik hastalıklar
    • Aşırı kilo

    Kısırlık Nasıl Tedavi Edilir?

    Kısırlık tedavisinin en önemli parçası tanı aşamasıdır. Çünkü kısırlığı tedavi edebilmek için öncelikle kısırlığa neden olan rahatsızlıkların ortadan kaldırılması gerekir. Eğer kısırlık üreme hücrelerindeki sorunlardan kaynaklanıyorsa; tüp bebek ve aşılama tedavileri uygulanabilir.

    Kadınlarda Kısırlık Tedavisi

    Kadınlarda, üreme sistemi ile ilgili sorunların birçoğu laparoskopik ve histeroskopik cerrahi ile tedavi edilir. Kapalı ameliyat yöntemi olarak da billinen bu cerrahi yöntemler sayesinde; miyomların çıkarılması, rahim içi yapışıklıklar, endometriozis ve polikistik over tedavisi yapılabilir.  Âdet düzensizliklerini ortadan kaldıracak ve yumurta sayısını ve kalitesini artıracak hormon tedavilerine başlanabilir. Hormon tedavileriyle eş zamanlı olarak yumurta takibi yapılır. Böylece yumurtalardaki gelişme takip edilerek, gerekli noktalarda müdahalelerde bulunulur. Yumurta rezervinin az olmasından kaynaklanan kısırlık problemlerinde, tüp bebek ve aşılama tedavileri de tercih edilebilir. Böylece yumurtaların laboratuvar ortamında, en verimli şekilde olgunlaştırılması ve döllenmesi sağlanır.

    Erkeklerde Kısırlık Tedavisi

    Erkeklerde kısırlığın en yaygın nedeni; spermin kalitesindeki düşüklüktür. Bu durumda ise en etkili tedavi yöntemi tüp bebek tedavisi ve aşılamadır. Aşılama ve tüp bebek tedavisinde, spermler meniden ayrıştırılır. Böylece en kaliteli spermlerin yumurtaya tutunması sağlanır.

    Eğer erkekte infertiliteye neden olan sebepler hormonal ise hormon ilaçları ile kısırlık tedavisi yapılabilir. Bununla birlikte enfeksiyon öyküsü olan erkeklerde, mutlaka uygun tedavi prosedürünün izlenmesi ve üreme sisteminin sağlıklı hâle getirilmesi gerekir.

    Ankara Kısırlık Tedavisi

    Kısırlık tedavilerinin nasıl ilerleyeceğini belirleyen, kısırlığın sebepleridir. Kısırlık tedavisi Ankara, kısırlık sebebine göre planlanır. Kısırlık nedenleri, her çiftte farklıdır. Bazı çiftlerde hem kadında hem de erkekte kısırlığa engel olan rahatsızlıklar söz konusudur. Bazı çiftlerde ise rahatsızlık tek bir eştedir. Dolayısıyla kısırlık tedavisi de her çift için farklı bir süreçtir. Önemli olan; uzman bir doktor eşliğinde bu sürecin tamamlanması, kısırlığın nedenlerinin net bir şekilde ortaya konmasıdır.

    Ankara’da kısırlık tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Op. Dr. Meltem Aksu’nun kliniği ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi