Miyom Ameliyatı
Miyomlar, kadınlarda en çok görülen jinekolojik bulguların başında gelir. Rahmin iç bölgeleri, rahim duvarı ve fallop tüpler başta olmak üzere birçok farklı bölgede görülebilir. Miyomlar, genellikle iyi huyludur. Kansere dönüşmesi oldukça nadir bir durumdur. Ancak büyüdüklerinde, üreme sistemini olumsuz etkileyebilirler. Kısırlık, adet düzensizlikleri, kanama miktarının değişmesi ya da lekelenme tarzında ara kanamalar söz konusu olabilir. Bunlar, kişinin yaşam kalitesini düşüren şikâyetlerdir. Dolayısıyla bu durumda miyomların güvenli bir şekilde çıkarılması en doğru tercih olacaktır.
Miyom Nedir?
Miyomlar; rahimdeki pek çok bölgeye yerleşebilen iyi huylu tümör yapılarıdır. Birçok kadın, miyomların kansere döneceğinden korkar. Ancak bu ihtimalin %1 gibi düşük bir oranda olduğunu söyleyebiliriz. Miyomların neredeyse tamamı zararsızdır. Ancak bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne bağlı olarak jinekolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Miyomlara bağlı olarak gebe kalmanın zorlaşması ve adet düzeninin bozulması bu rahatsızlıkların başında gelir. Bazı kadınlarda yoğun olarak kasık, bel ve karın ağrısı da görülebilir. Bu durumda miyomların ameliyat ile alınması gerekebilir.
Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Miyomların birçoğu, yalnızca gözlem ile takip edilir. Bunlar küçük ve rahimdeki varlığı belli belirsiz olan miyomlardır. Düzenli takipte büyüdüğü gözlenirse alınması gerekebilir. Çünkü miyomlar, kişinin genetik yapısına ve çevresel etkenlere bağlı olarak büyüyebilirler.
Ancak miyomlar kişinin günlük yaşamını etkiliyorsa, bu durumda kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Bazı miyomlar kendiliğinden yok olur. Özellikle menopoz döneminde değişen östrojen seviyeleri, miyomların da küçülmesine neden olabilir. Bu süreçte miyomun geçmesini beklemek, şikâyetlerin daha da artmasına neden olabilir.
Miyomlar İlaçla Tedavi Edilebilir Mi?
İlaçlar, genellikle miyom tedavisinde yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle miyom tedavisinde uygulanacak en iyi iki yöntem; takip ya da ameliyattır. Günümüzde, miyom ameliyatları laparoskopik ve histeroskopik cerrahi ile yapılmaktadır. “Kapalı cerrahi” olarak da bilinen bu yöntemler sayesinde kişinin ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha kısa olmaktadır. Aynı zamanda da enfeksiyon riski düşmekte bu da rahim içi yapışıklık riskini azaltmaktadır.
Histeroskopi ile Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histeroskopi, günümüzde miyom ameliyatlarında en çok tercih edilen yöntemdir. Aynı zamanda büyük boyutlu miyomların tanı sürecinde de kullanılabilir. Histeroskopinin en önemli avantajı; miyomun bulunduğu bölgeye hiçbir cerrahi kesi yapılmadan girilmesidir.
Operasyon sırasında, vajina girişi temizlenir ve spekulum ile genişletilir. Bu bölgeden, rahme doğru adına “histeroskop” dediğimiz, özel bir kamera iletilir. Histeroskop rahmi detaylı olarak görüntülerken, uygun cerrahi yöntem yardımıyla miyomlar çıkarılabilir. İşlem sırasında uygulanan cerrahide sadece minimal kesiler yapılır. Bu nedenle ameliyat sonrası iz kalmaz ve iyileşme süreci kısadır.
Laparoskopi ile Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Miyomun bulunduğu bölgeye ve hastanın bekâret durumuna göre laparoskopi ile de miyomlar çıkarılabilir. Laparoskopinin histeroskopiden farkı; işlem sırasında karın bölgesine ince bir kesi yapılmasıdır. Bu bölgeden “laparoskop” adını verdiğimiz kamera batın bölgesine gönderilir. Yanına açılan birkaç küçük kesiden de cerrahi operasyon yapılabilir.
Miyom Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hem histeroskopi hem de laparoskopi, hasta için oldukça avantajlı ameliyat yöntemleridir. Bu cerrahi teknikler, açık miyom ameliyatlarındaki derin kesiler yapılmadan yapılır. Bu da hastanın enfeksiyon geçirme riskini ciddi oranda düşürür.
- İyileşme süreci kısadır.
- Ameliyat bölgesinde iz kalmaz.
- Ameliyat sonrasında rahim içi yapışıklık oluşma riski azdır.
- Ameliyat sonrası ağrı ve acı hissi daha azdır.
Miyom Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bu konuda net bir yorum yapabilmek için öncelikle hastanın rahim yapısını, miyomun büyüklüğünü ve bulunduğu bölgeyi incelemek; hasta öyküsünü detaylı olarak değerlendirmek gerekir. Ancak miyom;
- Adet düzensizliğine
- Aşırı kanamaya
- Adet kanamalarının normalden uzun sürmesine
- Kısırlığa
- Sürekli kabızlık ve hazım sorunlarına neden oluyorsa alınması tercih edilir.
Miyom Ameliyatı Fiyatları
Gelişen teknolojik uygulamalar sayesinde, günümüzde miyom cerrahisi de oldukça kolaylaşmıştır. Bu durum ameliyatın başarı oranını yükselttiği gibi hastalarımızın da konforlu hissetmesine yardımcı olmaktadır.