Rahim Sarkması
Rahim sarkması , kadın bedenindeki sınırlı harekete sahip bölgelerden biridir. Rahim çevresinde bulunan kaslar ve bağ dokuları tarafından sabitlenmiş durumdadır. İlerleyen yaşla birlikte bu kas ve bağ dokuları zayıflamaya başlar. Bazen iri bebek doğumları da bu deformasyona neden olabilir. Rahim sarkması olarak adlandırdığımız bu durum, toplumda oldukça sık karşılaştığımız bir rahatsızlıktır. Başlangıçta pek belirti vermese de zamanla sarkmanın derecesi artabilir ve kadın sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getirebilir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması genellikle orta yaş ve üzeri kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni; doğumlara ve yaşa bağlı olarak, vücudun tüm bölgelerinde olduğu gibi batın bölgesinde de kasların zayıflamasıdır. Bununla birlikte kişinin aşırı kilolu olması ya da kronik kabızlık gibi rahatsızlıklara sahip olması da sarkma sürecini tetikleyebilir.
Rahim sarkmasının yaygın nedenlerini sıralayacak olursak:
- Tek seferde birden fazla bebek doğurmak
- Normal doğum yapmak
- Birden fazla normal doğum yapmak
- Aşırı kilo ve obezite
- Sürekli beden gücüyle, ağır kaldırarak çalışmak
- İri bebek doğurmak
- İlerleyen yaş
- Menopoza bağlı olarak östrojenin azalması ve dokuların güçsüzleşmesi
- Kronik kabızlık ve öksürük
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması başlangıç aşamalarında hiçbir belirti vermez. Ancak rahatsızlık ilerledikçe hem idrar ile ilgili sorunlara yol açabilir hem de cinselliği olumsuz etkileyebilir. Özellikle bel altı bölgede ve kasıklarda hissedilen yoğunluk, sarkmanın en bariz özelliğidir.
Rahim sarkması;
- Normal olmayan vajinal kanama
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ve his değişimi
- İdrarı tutamama ve idrar yaparken zorlanma
- Bağırsak sorunları, dışkılama düzeninin değişmesi, dışkılama zorluğu
- Vajinal akıntıların artması
- Bel ve kasıklarda yoğunluk, ağrı
- Vajina ağzından belli olan doku ve et parçaları ile belirtilerini verir.
Rahim Sarkması Engellenebilir Mi?
Rahim sarkması engellenebilen bir rahatsızlık değildir. Ancak sarkmanın hızlı bir şekilde artması, tedavi sürecini zorlaştırır. Bu nedenle rahim sarkması açısından riskli grupta olan (ailesinde rahim sarkması öyküsü olan) kişilerin bazı önlemler alması gerekebilir.
- Aşırı kilo almaktan kaçınmak
- Bel kaslarını güçlendirmek
- Ağır kaldırmamak
- Uzun süren kabızlık ya da kronik öksürüğe karşı dikkatli olmak bunların başında gelir.
Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Konur?
Rahim sarkması tanısı uzman jinekologlar tarafından konulabilir. Kişi, kendi kendine rahim sarkmasından şüphelense bile rahmin konumunu tam olarak tespit edemeyebilir.
Rahim sarkması muayenesinde hasta muayene masasına çıkarılır. Vajina dudakları aralandığında, sarkma, jinekolog tarafından rahatlıkla görülebilir. Gerekli durumlarda jinekolojik muayeneye ultrason görüntülemesi de eklenerek, kesin tanı konulabilir.
Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Olur?
Rahim sarkması tedavisinde farklı yaklaşımlardan söz edebiliriz. Rahim sarkması yaşayan hastaların yalnızca %20’sinde ciddi şikâyetler söz konusudur. Rahatsızlıklar günlük yaşamı engellemediği sürece, gözlem ile takip yeterli olabilmektedir. Özellikle kişi yaşam biçiminde bazı değişikliklere giderse (ağır kaldırmamak, kilo vermek, pelvik kasları güçlendirmek vb.) sarkmanın seyri yavaşlatılabilir.
Ancak rahim sarkması ciddi boyutlardaysa, özellikle vajinadan doku çıkıyorsa, cerrahi ya da vajinal halka ile tedavi seçeneği değerlendirilmelidir. Eğer kişi gebe kalmayı düşünüyorsa, vajinal halka ideal bir tedavi yöntemi olacaktır. Halka hem cinselliği hem de gebeliği engellemez. Bu nedenle genç yaşta rahim sarkması görülen kişilerde oldukça başarılı sonuçlar verir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Ameliyat, genellikle ileri yaştaki, gebelik düşünmeyen hastalarımızda tercih ettiğimiz bir tedavi yöntemidir. Rahim sarkması ameliyatlarında iki seçenek bulunur. İlki; rahmi dışarı çıkarmadan, çevre dokuları güçlendirmek veya bu dokuları sağlıklı dokular ile değiştirerek, rahmin sabitlenmesini sağlamaktır.
İkincisi ise; rahmi tamamen almaktır. Bu yöntem en çok menopoza girmiş hastalarımızda tercih edilir.
Rahim Sarkması Tedavisi
Rahim sarkması, ilerledikçe kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyen bir soruna dönüşebilir. Özellikle idrar ve dışkılama sorunları da görülmeye başladığında sosyal yaşam da sıkıntıya girer. Bu nedenle rahmin yeniden sabitlenmesi ve kişinin kendine uygun tedavi süreci hakkında bilinçlendirilmesi önemlidir.