Vajinismus Tedavisi

    Vajinismus Tedavisi 

    Kadınlarda görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olan vajinismus, cinsel birleşme yaşanamaması durumudur. Her 100 kadından 2’sinde görülebilmektedir. Batı ülkelerine kıyasla, Uzak Doğu ülkelerinde ve ülkemizde görülme sıklığı daha fazladır. Oldukça yaygın olarak karşımıza çıkan vajinismus, tedavisi mümkün olan bir cinsel işlev bozukluğudur. Kadınlar arasında sıkça görülebilen vajinismus, önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Kişilerin hayatını olumsuz etkileyen bu durum, %95 oranında psikolojik sebeplere dayanır. Toplumsal olarak bekârete yüklenen anlam, hamile kalmaktan duyulan endişe, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korkma gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.

    Vajinismus Nedir?

    Vajinismus tedavisi; cinsel ilişki sırasında, vajinada bulunan pubokoksigeal kaslarda meydana gelen istemsiz kasılma durumudur. Bu kasılma, tüm vücuda yayılabilir. Bacakların kapanması ve eşi itme gibi davranışlar görülebilir. Vajinismusa sahip kadınlarda, cinsel ilişkiye girme anında, istemsizce korku, ilişkiden kaçınma ve kasılma davranışları görülür. Bu kaçınma ve kasılmalar, engellenemez. Kişi cinsel ilişkiye girmek istese bile istemsizce kasılır. Bu nedenle cinsel birleşme sağlanamaz. Vajinismus birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Başlıca vajinismus nedenleri, psikolojik ve yapısal olmak üzere iki grupta toplanabilir.

    Psikolojik Nedenler;

    • Bekâret ve namus kavramının kadınlar üzerinde yarattığı baskı ve stres
    • Cinsel ilişki esnasında duyulacağı düşünülen ağrı ve acıdan korku; ilk gece korkusu
    • Partnerin ilişkiye zorlayan tutum ve davranışları
    • Yetersizlik ve başarısızlık korkusu, kaygı ve panik bozuklukları
    • Cinsel taciz ve tecavüz gibi travmatik deneyimler

    Yapısal Nedenler;

    • Vajinal enfeksiyonlar
    • Kızlık zarında görülen anomaliler
    • Vajinanın normalde kısa olması veya içerisinde perde olması
    • Bazı kist veya apseler,

    Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

    • Cinsel ilişkiye girmede yaşanan sorunlar ve güçlükler, ilişkiye girilememesi
    • Cinsel birliktelik esnasında duyulan ağrı ve rahatsızlık hissi
    • Duyulan acı nedeniyle penetrasyondan kaçınma
    • Vücutta, bacaklarda görülen kasılmalar
    • Cinsel birliktelik sırasında panik atak, nefes alma güçlüğü, titreme

    Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?

    Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olan vajinismusun iki farklı çeşidinden söz etmek mümkündür. Vajinismus, ilk kez cinsel ilişki yaşayacak kadınlarda görülebildiği gibi, cinsel olarak aktif olan kadınlarda da görülebilir. Vajinismus sınıflandırılması, hastalığın cinsel hayatın hangi evresinde görüldüğüne göre yapılmaktadır.

    Primer (Birincil) Vajinismus

    Vajinismusun, ilk kez cinsel ilişkiye girecek kadınlarda görülmesi durumudur. Primer vajinismus hastaları genellikle, sadece cinsel birliktelikte kasılma ve korku yaşamazlar. Vajinaya girecek herhangi bir cisim karşısında aynı kasılma ve korku görülebilir. Bu nedenle primer vajinismus, hastada vajinal muayeneye, vajina içerisine fitil, ilaç veya tampon yerleştirmeye karşı da korku ve kaygı şeklinde de olabilir.

    Sekonder (İkincil) Vajinismus

    Kişi cinsel olarak aktifken, sonradan gelişen vajinismus olgusudur. Yaşanan travmalar, bu duruma sebebiyet verebilir. Doğum yapma, ağrılı jinekolojik muayene, düşük, kürtaj, cinsel taciz ve tecavüz gibi durumlar sonrasında görülebilir.

    Vajinismus Tedavi Edilebilir Mi?

    Sanılanın aksine vajinismus, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak, ilk olarak hastanın, bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını fark etmesi ve kabullenmesi gerekir. Kişinin rahatsızlığının farkında olarak tedaviyi istemesi ve uzman bir jinekoloğa başvurması önemli adımlardır. Ancak, vajinismus genellikle psikolojik nedenlere dayanan bir hastalık olduğu için, tedavisi de cinsel terapi uzmanlığı gerektirmektedir.

    Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

    Yapılacak jinekolojik muayene ile hastada yapısal bir sorun olup olmadığına bakılır. Fiziksel bir sorun olmadığının anlaşıldığı durumlarda, bilişsel ve davranışsal tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Bu nedenle, vajinismus tedavisinde, farklı disiplinler arasında, işbirliği yapılması önemlidir. Vajinismus konusunda uzman jinekolog, psikolog ve psikiyatristlerin yönlendirmeleriyle vajinismus tedavisi gerçekleştirilir.

    Çeşitli vajinismus egzersizleri ve psikoterapi yöntemleri, tedavi sürecinin ana unsurlarıdır.  Tedavi, bilinçaltı temizleme, cinselliğe ısındırma egzersizleri, pelvik taban egzersizleri, vajinal dilatör ile egzersiz, parmak egzersizleri gibi basamaklardan oluşur. Genellikle, bu basamakların tamamlanması ile cinsel ilişki adımına gelinir.

    Vajinismus Tedavisi Fiyatları

    Vajinismus tedavisinde multidisipliner bir yöntem tercih edilmektedir. Cinsel terapi uzmanları ve jinekologların işbirliği ile gerçekleştirilen vajinismus tedavisi fiyatları klinikten kliniğe farklılaşır.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi