Miyom Tedavisi

    Miyom Tedavisi

    Miyom tedavisi; miyomlar teşhis anında birçok kadını korkutsa da aslında iyi huylu olan tümör yapılarıdır. Miyomların kanseröz hücrelere dönüşme olasılığı oldukça düşüktür. Ancak miyomlar, boyutlarına ve bulunduğu bölgeye göre farklı sorunlara yol açabilirler. Bunların başında gebe kalmada zorluk ve adet düzensizlikleri gelir. Birçok miyom, düzenli takip ile kontrol altında tutulur. Büyüyerek, üreme sistemine zarar vermeye başlayan miyomlar ise cerrahi yöntemlerle çıkarılabilir.

    Miyom Nedir?

    Miyomlar rahim düz kaslarının anormal çoğalmasıyla oluşan tümörlerdir. Fibroid olarak da adlandırılırlar. Genel anlamda iyi huylu tümörlerdir ve kansere dönüşme olasılıkları çok düşüktür. Miyomlar, menopoz dönemiyle birlikte küçülme eğilimindedir. Östrojen hormonunun, menopoz döneminde düşmesiyle birlikte miyomlar da genellikle küçülmeye başlar. Ancak bazı miyomlar, sürekli olarak büyüyerek, rahim duvarına baskı yapmaya başlarlar. Miyomun bulunduğu bölge ve yapısı da üreme sisteminde sorunlara yol açabilir. Adetlerin düzensiz olması, kanamanın artması ya da azalması, kısırlık bu sorunların başında gelir. Bu durumda miyomların uygun yöntemle çıkarılması gerekebilir.

    Miyom Neden Olur?

    Miyomlar, kadının genetik yapısına bağlı olarak, birçok farklı nedenle oluşabilir. En en önemli faktörlerden biri de hormonal dengesizliklerdir. Östrojen hormonunun artması, miyom oluşumunu tetikler. Östrojen hormonu, üreme çağında ve hamilelik döneminde hızla artar. Bu nedenle miyomlara genç hastalarda daha sık rastlanır. Bununla birlikte genetik aktarım da miyomların oluşmasına neden olabilir. Ailesinde miyom öyküsü olması, kişide miyom görülme riskini artırır. Ayrıca;

    • Aşırı kilo ve obezite
    • Hiç doğum yapmamış olmak
    • Tekrarlayan düşük sorunundan şikâyetçi olmak da miyom görülme riskini artıran faktörlerdir.

    Miyom Türleri Nelerdir?

    Miyomlar, üreme sistemindeki farklı noktalarda görülebilir. Görüldüğü bölgeye göre de farklı sorunlara yol açabilir.

    • Submüköz Miyom: Rahmin iç tabakasında oluşan miyomlardır. Gebe kalma ve adet düzeni ile ilgili sorunlara yol açma riski en yüksek olan miyomlardır.
    • Intramural Miyom: Rahim kas tabakasının içinde oluşan miyomlardır.
    • Subseröz Miyom: Rahmin en dış kısmında oluşan, rahmin yüzeyinden dışarıya doğru büyüyen miyomlardır.
    • Vajene Doğan Miyom: Rahmin içinde ortaya çıkmasına rağmen büyüyerek vajinaya kadar ulaşan miyomlardır.
    • Saplı (Pedinküllü) Miyom: Rahme bir sapla bağlı olan ve bazen rahim dışına bazen de rahim içinde büyüyen miyomlardır.

    Vajene doğan miyom ve saplı miyomlar oldukça nadir görülen miyom türleridir. Özellikle kısırlık ve adet düzeni sorunları yaşayan kadınlarda en sık görülen miyom türü submüköz miyomlardır.

    Miyom Belirtileri Nelerdir?

    Miyom genellikle belirti göstermez. Ancak düzensiz kanamalar miyom belirtisi olarak kabul edilebilir. Miyomların yol açtığı kanamalar arttığında; anemi, halsizlik, çabuk yorulma gibi şikâyetlere de yol açabilir. Boyut olarak fazla büyümüş miyomlar alt karın bölgesinde ağrı ile kendini belli edebilir. Yine bu miyomlar, idrar kesesine baskı yapabileceği için sık tuvaleti çıkmaya neden olabilir. Kabızlık ve cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi de bazı miyom türlerinin yarattığı şikâyetlerdir.

    Miyom Tanısı Nasıl Konur?

    Miyomlar, genellikle rutin jinekolojik muayeneler esnasında tespit edilir. Jinekolog (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) hastayı fiziki olarak muayene eder ve yüksek çözünürlüklü ultason taraması yaparak miyomları teşhis edebilir. Miyomların boyutuna ve üreme organlarındaki yerine bağlı olarak jinekolog MR çekilmesi istenebilir. Çünkü MR sayesinde yumuşak rahim dokuları daha net bir şekilde görüntülenebilir. Eğer miyomun yeri ya da büyüklüğüne dair bulgular yetersiz kalıyorsa, tedavi planını netleştirmek için MR, histeroskopi gibi daha detaylı tetkiklerden yardım alınabilir.

    Miyom Kısırlık (İnfertilite) Yapar mı?

    Miyom, rahimdeki yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak kısırlığa yol açabilir. Özellikle endometriuma (rahim iç dokusu) yakın yerlerde oluşan miyomlar, embriyonun rahme tutunmasını engelleyebilir. Bu durumda embriyo gelişemeyeceği için gebelik de oluşmaz. Benzer şekilde rahmin iç kısmında yer alan miyomlar, spermin yumurtayla birleşmesine mâni olarak hamileliğin oluşmasını engelleyebilir. Rahim içinde oluşan miyomların büyük olması gebelik olasılığını daha da düşürür. Miyomlar aynı zamanda bulundukları yere ve boyutlarına bağlı olarak düşük riskini de artırmaktadır.

    Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Miyomların birçoğu küçük boyutlardadır ve genellikle ciddi sorunlara neden olmazlar. Bu nedenle düzenli takip ile boyutlarının izlenmesi yeterli olur. Ancak miyom üreme sistemi ile ilgili sorunlara yol açıyorsa, en etkili tedavi yöntemi cerrahidir. . Miyom ameliyatları histeroskopik miyom ameliyatı, laparoskopik miyom ameliyatı ve açık miyom ameliyatı olarak üçe ayrılır.

    Histeroskopik Miyom Ameliyatı

    Histeroskopi ile miyom ameliyatı yapılırken, derin ameliyat kesileri yapılmaz. Spekulum ile genişletilen vajinaya, “histeroskop” adı verilen, yüksek çözünürlüklü bir kamera gönderilir. Bu kamera, miyomun bulunduğu bölgeyi net bir şekilde gösterirken, uygun cerrahi yöntemlerle miyomlar tedavi edilebilir.

    Laparoskopik Miyom Ameliyatı

    Laparoskopik miyom ameliyatı da “kapalı cerrahi yöntem” olarak bilinen ameliyat tekniklerinden biridir. Bu uygulamada, kadın veya kasık bölgesinden ince kesiler yapılır. Bu kesilerin bir tanesi, “laparoskop” adı verilen cihazın karnı görüntülemesi içindir. Diğer kesilerden ise cerrahi müdahale yapılabilir. Histeroskopi ve laparoskopi, günümüzde miyom ameliyatlarında en sık kullanılan yöntemlerdir. Ameliyat sonrası enfeksiyon riski minimuma indiği için iyileşme süreci de kısadır.

    Miyom İlaçla Tedavi Edilir mi?

    Bazı hastalarda, uygun görülmesi halinde miyomların ilaçla tedavi edilmesi söz konusu olabilir. Bu yöntemde miyom tamamen ortadan kalkmasa da küçülmesi ve miyom kaynaklı kanamaların durması sağlanabilir.

    Hamilelikte Miyom Tedavisi Nasıl Olur?

    Rahim çevresinde ya da rahimde miyomu olan hamilelerin ilk üç ayı riskli olarak kabul edilir. Bu dönem boyunca düşük tehlikesi vardır. İlk üç aylık riskli dönem atlatılsa bile gebelik takibinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Çünkü miyomlar, nadir de olsa, erken doğum ya da bebekte gelişim bozuklukları gibi istenmeyen durumlara da yol açabilir. Özenli bir gebelik takibi sayesinde sağlıklı bir doğum gerçekleşebilir.

    Miyom Tedavisi

    Miyomlar, yapısına göre birçok farklı yöntemle tedavi edilebilir. Bu nedenle öncelikle miyomun görüntülenmesi, sağlık açısından yaratabileceği risklerin değerlendirilmesi gerekir. Günümüzde, miyom tedavilerinde kullanılan kapalı cerrahi yöntemleri sayesinde, kişiler kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilmektedir.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi