Kolposkopi

    Kolposkopi

    Kolposkopi, kadınlarda genital bölgenin muayenesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, vulva, vajen ve rahim ağzı, görüntülerinin büyütülmesi sağlanarak, muayene edilirler. Muayene esnasında, kolposkop denilen, ışıklı bir alet kullanılmaktadır. Kolposkop vajina dokularını 6-40 kat arasında büyüterek,  olası patolojik dokuların kolayca görülmesini sağlar. Bu yöntem ile özellikle rahim ağzının daha iyi bir görüntüsü elde edilerek, kanser vb. birçok ciddi hastalığın tanısı konulabilir.

    Kolposkopi Nedir?

    Kolposkopi, jinekolojik muayene sırasında, daha net bir görüntü elde edebilmek için başvurulan bir yöntemdir. Bu yöntemle, jinekoloji uzmanı hekimin, rahim ağzını incelemesi sağlanır. Ayrıca, vulva ve vajen görüntülemede de kullanılabilir.

    Bu işlem esnasında kullanılan kolposkop, dürbün benzeri, ışıklı bir büyüteçtir. Çıplak gözle izlenmesi zor olan hücre ve damar yapılarındaki değişiklikleri tespit etmekte kullanılır. Özellikle rahim ağzı kanseri değerlendirilmesinde sıkça tercih edilen bir yöntemdir.

    İşlem sırasında, şüpheli bir lezyon tespit edilirse, şüpheli bölgenin incelenebilmesi için kolposkopik biyopsi yapılabilir.

    Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?

    • PAP-smear testinde tespit edilen, anormal hücresel durumların varlığında,
    • Sitolojik sonuçları normalden farklı çıkan hastalarda,
    • HPV testinde, HPV 16 veya 18 pozitif olması durumunda,
    • Vulvadaki şüpheli lezyonların değerlendirilmesinde,
    • Vulvada, uzun süredir var olan kaşıntının değerlendirilmesinde,
    • Serviks dokusunda, kansere neden olabilecek değişimlerin teşhisinde
    • Kısırlık durumunda, bu duruma yol açan nedenin tespitinde
    • Servikste yapılacak herhangi bir ameliyat öncesinde bölgenin tespiti için, kolposkopi uygulanabilir.

    Kolposkopi Nasıl Yapılır?

    Kolposkopi işlemi sırasında hasta, jinekolojik muayene masasına alınır. Tek kulanımlık, steril bir spekulum ile vajina duvarı açılır. Bu sayede, serviks bölgesinin içinin daha rahat görüntülenmesi sağlanır. Serviks, özel bir solüsyon yardımıyla yıkanır. Yıkama işlemi ile daha net bir görüntü alınması amaçlanmaktadır. Sonrasında, kolposkop vajinanın birkaç cm önüne yerleştirilerek görüntü alınması sağlanır. Bu işlem esnasında dokular, 6-40 kat büyütülebilir. Aynı zamanda, kolposkop ile vajina içerisine ışık verilerek, daha net bir görüntü elde edilir. İşlem sırasında, şüpheli bir lezyon ile karşılaşıldığında, kolposkopik biyopsi yapılabilmektedir.

    Kolposkopik Biyopsi Nedir?

    Kolposkopik inceleme işlemi esnasında, şüpheli bir lezyon veya hücresel bozulma tespit edilebilir. Bu gibi durumlarda, kullanılan biyopsi pensi ile şüpheli bölgelerden parça alınabilmektedir. Bu işleme, kolposkopik biyopsi adı verilir.

    Kolposkopik biyopsi işleminde, şüpheli görünen birden fazla bölgeden parça alınabilir. Alınan parçanın büyüklüğünün, patolojik inceleme için gerekli olan boyutta olmasına dikkat edilir.

    Kolposkopi Acı Verir Mi?

    Kolposkopi işlemi esnasında herhangi bir acı veya ağrı hissedilmez. Yalnızca, normal bir jinekolojik muayenede duyulan, vajinal spekulumun neden olduğu baskı hissi oluşabilir. Bazen de, serviks temizlenirken kullanılan solüsyon, hafif düzeyde batma veya yanma hissine neden olabilir.

    Kolposkopik biyopsi işleminde ise, parçanın alınacağı bölgeye bağlı olarak hissedilenler değişebilmektedir. Örneğin, servikal bölge, sinir bakımında yoğun bir alan değildir. Bu nedenle, bu bölgede yapılacak bir biyopsi işlemi, genellikle acısız olmaktadır. Rahim ağzı bölgesinde ise, hastanın daha şiddetli bir baskı hissetme olasılığı bulunur. Bu bölgede yapılan biyopsi işleminde, hastada kramp hissi oluşabilmektedir. Vajina ve vulvanın alt kısmında yapılan biyopsi işlemlerinde görülen acı hissi, daha yoğun olabilmektedir.  Bu nedenle, bu bölgelerde yapılacak biyopsi işlemi öncesinde, lokal anesteziye başvurulabilir.

    Kolposkopi İşlemi Sırasında Anestezi Yapılır Mı?

    Kolposkopi işleminde, kolposkop vajina içerisine girmez. Bu nedenle de hasta herhangi bir ağrı veya acı hissi hissetmez. Rutin bir jinekolojik muayenede kullanılan spekulum ile vajina duvarının açılması sağlanır. Bu işlem esnasında, hastada çok hafif bir baskı hissi oluşabilir. Bunun dışında, herhangi bir ağrı veya acı hissedilmediği için, işlem sırasında anesteziye gerek duyulmaz.

    Kolposkopik biyopsi esnasında ise, parça alınacak bölgeye ve hastanın medikal durumuna bağlı olarak lokal anestezi uygulanabilmektedir.

    Kolposkopi ve Kolposkopik Biyopsinin Riskleri Nelerdir?

    Kolposkopi işlemi, son derece güvenli bir işlemdir. Biyopsi yapıldığı durumlarda ise, işlem sonrasında, hafif lekelenme şeklinde kanama görülebilir. Nadiren de olsa, enfeksiyon, yüksek ateş ve karnın alt kısmında ağrı oluşabilir.

    Kolposkopi Fiyatları

    Kolposkopi, günümüzde kadın sağlığını tehdit eden birçok hastalığın tanısında kullanılan, güvenilir bir yöntemdir. Özellikle kanser şüphesi olan muayenelerin de önemli bir parçasıdır. Bu nedenle kolposkopi bölgesinde birçok muayenehanede uygulanmaktadır.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi