Çikolata Kisti Tedavisi
Çikolata kistleri, üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve genellikle zararsız kabul edilen kist türleridir. Çikolata kistlerinin oluşumunda en etkili faktör; endometriozis adı verilen rahatsızlıktır. Rahim içi sıvısının yani endometriumun, rahim dışında büyümesine bağlı olarak gelişen bu rahatsızlık, hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak rahimde içi erimiş çikolataya benzer sıvılarla kaplı kistlerin oluşmasına neden olabilir. Bu kistler, yapısı nedeniyle çikolata kisti adını alır. Tıp dilinde ise “endometrioma” olarak bilinir.
Çikolata Kisti Nedir?
Çikolata kistleri, halk arasında da oldukça yaygın bilinen kist türleridir. Bunun nedeni oldukça yaygın olması ve adet düzeniyle ilgili sorunların birçoğunun bu kistler nedeniyle meydana gelmesidir.
Çikolata kistleri, tek başına zararsız kist yapılarıdır. Kanser şüphesi oluşturmazlar. Genellikle alınmaları gerekmez ve düzenli takip edilmesi yeterli olur. Ancak aşırı büyük boyutlarda olduğunda ya da üreme sistemine zarar verecek boyutlara ulaştığında, tedavi edilmesi gerekebilir. Çikolata kisti gözlenen hastalarda, mutlaka endometriozis rahatsızlığı da değerlendirilmelidir.
Çikolata Kisti Nasıl Anlaşılır?
Çikolata kistleri genellikle hiçbir belirti vermeden oluşurlar. Bu nedenle birçoğu jinekolojik muayene sırasında, tesadüfen fark edilir. Ancak kistlerin aşırı büyümesi, gebe kalma sorunlarına, cinsel ilişkide ağrıya ya da adet düzeni sorunlarına neden olabilir. Çikolata kistlerinin yaygın görülen belirtileri;
- Ağrılı cinsel ilişki
- Adet döneminde yoğun kanama
- Kanama düzeninin bozulması
- Kısırlık olarak sıralanabilir.
Bazı hastalarda, bu şikâyetlere kabızlık, şişkinlik ve mide bulantısı da eklenebilir.
Çikolata Kisti Tanısı Nasıl Konur?
Çikolata kistleri, çoğu zaman jinekolojik muayenede yapılan ultrason ile fark edilebilir. Kistin boyutunu ve endometriozis varlığını detaylı olarak incelemek için ise histeroskopi gibi daha detaylı inceleme yöntemlerinden yardım alınabilir.
Çikolata Kisti Kısırlığa Neden Olur Mu?
Çikolata kistleri, yapısına bağlı olarak kısırlığa neden olabilir. Özellikle kısırlığın nedenleri araştırılırken, çikolata kistleri de değerlendirilir. Çikolata kistine endometriozis neden oluyorsa, bu kısırlığın önemli nedenlerinden biridir. Bu rahatsızlığın derecesi, kistlerin hangi bölgede olduğu ve endometrium sıvısının fallop tüplere taşıp taşmadığı kontrol edilmeli ve kısırlık ile kistlerin arasındaki ilişki araştırılmalıdır.
Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Olur?
Küçük boyuttaki çikolata kistlerinin kesin bir tedavisi yoktur. Bu kistler, eğer endometriozis şikâyeti de yoksa ya da ciddi boyutlarda değilse, çoğu zaman takip edilir. Ancak çikolata kistleri gebe kalma sorunlarına ya da adet düzensizliğine neden oluyorsa, bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Günümüzde, laparoskopik ya da histeroskopik cerrahi adını verdiğimiz yöntemler sayesinde, çikolata kistleri kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Kapalı cerrahi işlemler olan bu uygulamalar, derin ve büyük ameliyat kesilerine gerek kalmadan, kistlerin çıkarılmasını sağlamaktadır. Birçok hastada çikolata kistleri çıkarıldıktan sonra gebe kalmak kolaylaşır ve adetler düzene girer.
Çikolata Kisti Tedavisi
Çikolata kistleri, birçok kadının endişelenmesine neden olan kistik dokulardır. Ancak çoğu zaman zararsızdırlar. Eğer kistler küçük boyutlardaysa, gözlem yoluyla kontrol altına alınabilirler. Kistlerin kısırlığa ya da adet sorunlarına neden olduğu hastalarda ise uygun cerrahi müdahale yöntemi planlanmalı ve hastanın bu süreci en rahat şekilde atlatması sağlanmalıdır.