Histeroskopi

    Histeroskopi

    Histeroskopi; kadın üreme sistemindeki birçok rahatsızlığın tanı ve tedavisini sağlayan, gelişmiş bir görüntüleme yöntemidir. “Kapalı cerrahi yöntemler” arasında değerlendirdiğimiz histeroskopi sayesinde, başta miyom ve polipler olmak üzere kadın sağlığını riske atan birçok rahatsızlık tedavi edilebilmektedir.

    Histeroskopinin en önemli avantajı ise açık ameliyatlarda yapılan derin kesilere olan ihtiyacı ortadan kaldırmasıdır. Öyle ki tanı sırasında, gerekli görüldüğü takdirde cerrahiye başlanabilir. Bu da hem doktor hem de hastalarımız için oldukça konforlu bir tedavi süreci sağlamaktadır.

    Histeroskopi Nedir?

    Histeroskopi; hem tanı hem de cerrahi amacıyla yapılabilen, rahmin içinin detaylı olarak görüntülenmesini sağlayan bir inceleme yöntemidir. Histeroskopi adını alması “histeroskop” adı verilen bir kamera ile yapılmasından kaynaklanır. Bu cihaz, rahim içerisindeki doku ve patolojilerin detaylı olarak görüntülenmesini sağlar. Yüksek görüntü kalitesine sahip olduğu için de ameliyatlardaki derin kesilere olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Histeroskopi sırasında gerekli görülürse cerrahi müdahale yapılabilir. Bazı durumlarda ise tedavi, histeroskopi ile planlanabilir.

    Histeroskopi Neden Yapılır?

    Histeroskopinin hem tanı hem de tedavi amacıyla yapılabileceğinde söz etmiştik. Bu işlemleri “tanısal histeroskopi” ve “operatif histeroskopi” olmak üzere iki gruba ayırabiliriz.

    Tanısal histeroskopi

    Tanısal histeroskopi jinekolojik rahatsızlıkların tanı sürecinde kullanılan histeroskopi işlemidir. Rahimdeki yapısal sorunların, poliplerin ve diğer tümör yapılarının tanısında kullanılabilir.

    Operatif histeroskopi

    Operatif histeroskopi rahimde tespit edilen rahatsızlıkların tedavisi amacıyla yapılan operatif histeroskopidir. Operatif histeroskopi planı tek başına yapılabileceği gibi tanısal başlayan histeroskopi işlemi de operatife dönüşebilir. Açık ameliyata göre birçok avantajı vardır. Bu nedenle günümüzde, kadın hastalıkları ve doğum alanındaki birçok tedavide histeroskopi tercih edilmektedir.

    Histeroskopinin Avantajları Nelerdir?

    • Histeroskopi, ameliyatlardan sonra görülen rahim içi yapışıklık riskini ciddi oranda azaltır.
    • Kesi yapılsa bile oldukça küçük kesiler yapıldığı için iz kalmaz.
    • Yaraların iyileşme süreci hızlıdır. Bu nedenle kişi kısa sürede günlük yaşamına dönebilir.
    • Ameliyat sonrası ağrı ve acı şikâyetleri daha azdır.

    Histeroskopi Nasıl Yapılır?

    Histeroskopi; lokal anestezi, genel anestezi ya da sedasyon dediğimiz derin uyku hâlinde yapılabilir. Bu anestezi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağını yapılacak işlem belirler. Eğer tanı amacıyla histeroskopi yapılacaksa, genellikle lokal anestezi yeterli olmaktadır. Ancak büyük boyutlardaki polip ve miyomların çıkarılmasında genel anestezi ya da sedasyon tercih edilir.

    Histeroskopi yapılmadan önce vajina temizlenir ve spekulum ile genişletilir. Oluşan açıklıktan, “histeroskop” adı verilen, yüksek çözünürlüklü bir mikro kamera sokulur. Kamera rahim içini detaylı olarak ekrana yansıtırken, uygun cerrahi müdahaleler yapılabilir. Rahim içinin daha net görüntülenebilmesi için uygulama esnasında batın bölgesi CO2 gazı ile şişirilebilir.

    Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

    Histeroskopi için adet döneminin tamamlanmasını beklemek daha doğru olacaktır. Adet döneminde, kanamadan dolayı işlem zorlaşacağı gibi elde edilen görüntüler de yanıltıcı olabilir. Çünkü adet döneminde rahim duvarı kalınlaşır. Bu da hatalı tanıya neden olabilir. Bu nedenle adet döneminden sonraki ilk hafta içerisinde, rahim tamamen yenilenmişken histeroskopi yapmak en doğrusudur.

    Histeroskopi Hangi Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Kullanılır?

    • Aşırı kanama, gebe kalmada zorluk ve adet düzensizliğine neden olan miyom ve poliplerin tedavisinde,
    • Doğum kontrolü amacıyla takılan spiralin rahim içine kaçması ve jinekolojik kontrolde yerine oturtulamaması durumunda
    • Tekrarlayan düşüklerin nedenini saptamak için
    • Tüp bebek tedavilerinde başarısızlık nedenini araştırmak için
    • Rahim içi yapışıklıkların tedavisi için
    • Rahim anomalilerinin tedavisinde
    • Menopoz sonrası kanama nedenlerinin araştırılmasında ve tedavisinde histeroskopiden yardım alınabilir.

    Histeroskopi Fiyatları

    Histeroskopi, günümüzde kadın hastalıkları ve doğum alanında en çok tercih edilen uygulamalardan biridir.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi