Çocuk Aldırma

    Çocuk Aldırma Ankara

    Gebeliğin, cerrahi müdahale ile sonlandırılması olan kürtaj işlemine, halk arasında çocuk aldırma da denilmektedir. Çocuk aldırma, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılır. Aynı zamanda, düşük gibi, anne hayatını riske atan sağlık problemlerinin tedavisinde de başvurulan bir uygulamadır.

    Ülkemizde çocuk aldırma işlemi, 1983 yılında yürürlüğe giren, 2827 No’lu Nüfus Planlaması Yasası ile düzenlenmiştir. Bu yasaya göre, kürtaj ile çocuk aldırma, ülkemizde belirli sınırlamalara tabi olmak koşuluyla, yasaldır. Yasaya göre, istenmeyen gebelik durumunda, hamileliğin 10. haftasına kadar kürtaj gerçekleştirilebilir.

    Yazımızın devamında çocuk aldırma (kürtaj) ile ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara’da çocuk aldırma işlemi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Op. Dr. Meltem Aksu’dan randevu alabilirsiniz.

    Çocuk Aldırma (Kürtaj) Nedir?

    Kürtaj, rahim içerisindeki embriyo veya fetüsün, cerrahi müdahale ile tahliye edilmesi ile gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Halk arasında, çocuk aldırma veya bebek aldırma olarak da bilinmektedir. Ülkemizde çocuk aldırma, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Bu süre, görülen son adet kanaması üzerinden hesaplanır. 18 yaşını geçmiş, bekâr kadınlarda, kişinin onay vermesi kürtaj için yeterlidir. Ancak, evli kadınlar için eş rızası da aranmakta ve çiftin onayı ile kürtaj yapılabilmektedir.

    Çocuk Aldırma Yöntemleri Nelerdir?

    Çocuk aldırma olarak da bilinen kürtaj işleminde, cenin rahim içerisinden kazınmaktadır. Kürtaj işlemi, birden fazla yöntem ile gerçekleştirilebilir. Bunlardan jinekologlar tarafından, özellikle erken hamilelik dönemlerinde en sık tercih edileni; vakumla kürtajdır. Vakumla kürtajın yanı sıra, küret adı verilen, metal ve sivri uçlu aletlerin kullanılarak da kürtaj yapılabilir. Bu yöntemde, küretler ile rahmin içi kazınarak, temizlenir. Fakat bu işlem, rahim duvarının zarar görmesi ve rahimde yapışıklık gibi riskler barındırmaktadır. Bu nedenle, eskisi kadar tercih edilen bir yöntem değildir.

    Bunların yanı sıra, özel durumlarda, ilaçlı kürtaj yöntemi de tercih edilebilmektedir. Bu yöntemde, hastanın ilaçlar yardımı ile tıbbî düşük yapması sağlanır. Ancak bu, kişinin sağlığı açısından tercih edilen bir yöntem değildir. Günümüzde hâlâ, gebeliği sonlandırmanın en güvenilir yöntemi kürtaj ve vakumlu kürtaj işlemleridir.

    Vakumla Kürtaj Nedir?

    Çocuk aldırma Ankara işlemi için en çok tercih edilen yöntem vakumla kürtajdır. Vakumla kürtaj yapılırken, rahme ters basınç uygulanarak, rahmin içinin tamamen temizlenmesi sağlanır.

    Vakumlu Kürtaj ile Çocuk Aldırma Nasıl Yapılır?

    Vakumla kürtaj, hasta genel veya lokal anestezi altındayken yapılabilir. İşlem esnasında genellikle hastanın, sedasyon denilen, derin uyku hâlinde olması tercih edilir. Ancak, ne tür bir anestezi tercih edileceği, hastanın talebine ve anestezi hekiminin önerisine bağlı olarak belirlenmektedir. Bu nedenle kullanılan anestezi yöntemi, hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir.

    Vakumla kürtaj için hasta, jinekolojik muayene masasına alınır. Tek kullanımlık, steril spekulum vajinaya yerleştirilir. Vajinanın iç kısımları ve rahim ağzı, enfeksiyon riskine karşı, antiseptik solüsyon ile dezenfekte edilir. Rahim ağzı, telekulum ile tutturularak, rahme ulaşılacak açıklık sağlanır.

    Vakumlu kürtaj ile çocuk aldırma işleminde, kanül olarak adlandırılan, ince, plastik borular kullanılmaktadır. Kanüller, farklı çaplarda olabilmektedir. Hangi boyuttaki kanülün kullanılacağına, gebeliğin durumuna bakılarak karar verilir. Uygun olan kanül seçildikten sonra, kanülün, vajina içerisinden girerek, rahme ulaşması sağlanır. Rahme yerleştirilen kanülün, dışarıda kalan ucuna, enjektör bağlanır. Bağlanan bu enjektör ile rahim içine, ters basınç uygulanır. Günümüzde, enjektöre alternatif olarak, elektirkli, özel aletler de kullanılabilmektedir. Uygulanan ters basınç ile vakumlu aspirasyon yapılarak, gebeliğin sonlandırılması sağlanır.

    Çocuk Aldırma (Kürtaj) İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Kürtaj, yaklaşık 5 – 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Ancak yine de cerrahi bir operasyon olduğu unutulmamalıdır. Operasyon sonrasında, hafif, kramp benzeri ağrı yaşanması normaldir. İşlem sonrasında, ortalama bir hafta kadar kanama görülebilir.

    • Hasta, kürtaj işlemi bittikten kısa bir süre sonra, taburcu edilir.
    • İşlem sonrasında kişiler, kısa sürede günlük rutinlerine dönebilirler. Ancak yine de, enfeksiyon riskine karşı, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
    • Operasyon sonrasındaki ilk 1-2 haftada, denize veya havuza girmek, cinsel ilişki yaşamak önerilmez.
    • Kürtaj sonrasında küvet yerine, ayakta duş alınması tavsiye edilir.

    Ankara Çocuk Aldırma Fiyatları

    Çocuk aldırma işlemi, diğer tüm cerrahi müdahaleler gibi, hastanın medikal durumu dikkate alınarak, kişiye özel planlanmaktadır. Bu nedenle, operasyon fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Ankara’da çocuk aldırma fiyatları ile ilgili bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi