Hafta Hafta Gebelik

    Hafta Hafta Gebelik

    Gebelik süreci, annenin bedeninin bambaşka yönlerini keşfettiği, her hafta yeni deneyimleri karşıladığı bir dönemdir. Gebelik sürecinde olanları hafta hafta incelediğimizde, oldukça mucizevi bir dönem olduğunu ve bebeğin sağlıklı gelişimi için önemli adımları içerdiğini görürüz. Bu süreç hakkında bilgi sahibi olmak, annenin önemli kontrolleri yaptırmasını ve bebeğiyle daha yakın ilişki kurmasını da sağlar.

    Yazımızın devamında, hafta hafta gebelik sürecinde yaşananlar hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz. “Trimester” olarak adlandırdığımız 3 döneme ayrılan gebelik süreci hakkında daha fazla bilgi almak ve gebelik takibi için ise Op. Dr. Meltem Aksu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

    1. Trimester Döneminde Hafta Hafta Gebelik

    Birinci trimester, gebeliğin ilk 12 haftalık dönemidir. Düşüklerin birçoğu gebeliğin ilk 12 haftalık döneminde meydana gelir. Bu nedenle oldukça hassas bir dönemdir.

    1. hafta, gebeliğin henüz başlamadığı haftadır. Yumurta döllenme sürecindedir.
    2. hafta ise yumurta artık döllenmiştir ve anne karnında yerleşmek için bir “zigot” özelliği kazanmaya başlar.
    3. hafta annede hormonal değişimler görülmeye başlar. “Amniyotik sıvısı” adını verdiğimiz, bebeği korumakla görevli olan sıvı rahimde birikmeye başlar. Yani rahim, bebek için bir yuva hâline gelmeye başlar.
    4. hafta gebelik için hassas bir dönem kabul edilir. Çünkü plasenta hâlâ gelişmemiştir ve bu dönemde bebeğin yeterli besini alması, rahme doğru bir şekilde yerleşmesi gerekir.
    5. haftada anne adet gecikmesini fark etmeye başlar. Dolayısıyla birçok çiftin gebeliği öğrendiği dönemdir. Plasenta ve göbek bağı da bu haftada gelişir.
    6. hafta anne vücudunda östrojen ve progesteron değişimleri meydana gelir. Bu nedenle anne kendini ruhen gebeliğe hazırlamaya başlar.
    7. haftada bebek biraz daha büyüyerek, fetüs hâlini alır. Ancak gebelik hâlâ dışarıdan bakıldığında tam olarak anlaşılmaz.
    8. haftada ise bebeğin boyu 1 cm’e ulaşmıştır. Bebeğin büyüme hızı bir miktar daha artmıştır.
    9. haftada bebeğin kas ve lif dokuları gelişir. Bu nedenle bebeğin hareketleri kısa süreli de olsa hissedilebilir.
    10. haftada bebeğin kemik ve kıkırdak dokuları oluşmaya başlar. Bu nedenle gebelik için önemli bir haftadır diyebiliriz. Aynı zamanda bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam eder.
    11. haftada beyin ve böbrek gelişimi başlar. Annenin göbeği dışarıdan bakıldığında da fark edilebilir.
    12. haftada birinci trimester tamamlanır. Bebeği ses telleri gelişmiştir. Bazı bebekler bu dönemde, anne karnında parmak emme davranışı gösterebilir.

    2. Trimester Döneminde Hafta Hafta Gebelik

    İkinci trimester, gebeliğin ikinci 12 haftalık dönemidir. Bu dönemde erken gebelik problemleri de azalır. Dolayısıyla anne adayı fiziksel olarak biraz daha rahattır. Süt kanalları gelişmeye başlamıştır. Hormonal değişimlere de alıştığı için gebeliği kabullenmiş ve bebekle bağ kurmaya başlamıştır.

    1. haftada annenin göbeği belirginleşmeye başlar. Süt kanalları emzirmeye hazırdır.
    2. haftada gebelik nedeniyle hissedilen yorgunluk azalmaya, erken bulantı ve kusma şikâyetleri azalmaya başlar.
    3. haftada bebeğin uzuvları gelişmeye devam eder. Uzuvlar büyüdükçe bebeğin hareketleri de daha net bir şekilde hissedilebilir. Bu nedenle anne ve bebek arasındaki bağ da giderek güçlenmeye başlar.
    4. haftada bebek mimiklerini kullanmaya başlar. Annenin karnı iyice belirginleşir.
    5. haftada anne ve bebek hızlı bir şekilde kilo almaya başlar.
    6. haftada bebeğin duyuları gelişir. Dokunma, tat alma ve duyma becerileri güçlenir.

    20 – 24. haftalar arasında bebeğin akciğer solunum fonksiyonları gelişir. Uzuvlar gelişimini tamamlar ve cilt altı dokuları gelişir. Bu nedenle dört boyutlu ultrasonda bebek rahat bir şekilde görüntülenebilir.

    3.Trimester Döneminde Hafta Hafta Gebelik

    Gebeliğin üçüncü trimesterı 25. haftadan doğuma kadar olan süreci ifade eder. Bu süreçte bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam eder. Bu nedenle anne de sürekli kilo alır ve göbeği büyümeye devam eder. İç organların gelişimi tamamlanır. Bebek kendini dış dünyaya hazırlamaya başlar. Bu nedenle bağışıklık güçlenir ve vücutta depolanan yağ miktarı artar. Son haftalara doğru ise bebeğin başı aşağı, rahim girişine doğru kayar ve doğuma hazırlanır.

    Ankara gebelik takibi ve hafta hafta gebelik hakkında tüm merak ettikleriniz için kliniğimizi arayabilir; Op. Dr. Meltem Aksu’dan randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi